Bringával érkezett Karácsony Gergely csütörtökön délelőtt nem sokkal 10 óra után a Városházára, hogy átvegye Tarlós Istvántól a Főpolgármesteri Hivatalt. Egy órával később sajtótájékoztatót tartott.

Az új főpolgármester a biciklis megérkezését élőben közvetítette a Facebookon, alább lehet megnézni.

Tarlós István abban a fekete bőrkabátban várta utódát, amelyben egykor átvette a Városházát. Kézfogásuk a kiemelt képünkön látható.

Az első sajtótájékoztató

Karácsony Gergely 11:20-kor állt ki a sajtó elé. Elmondta, hogy megtörtént az átadás, a Városházán semmilyen vérengzésre, boszorkányüldözésre nem kell felkészülni, mindenki kap fél év türelmi időt, hogy kiderüljön mennyire tudnak együtt dolgozni.

Azt mondta, hogy barátsággal vált el Tarlós Istvántól, aki megígérte neki, hogy szükség esetén segít az új vezetésnek. Az is elhangzott, hogy olyan új korszakot kell indítani, amely felkészíti Budapestet arra, hogy szembenézzen a világvárosokra váró kihívásokkal – mondta az új főpolgármester.

Karácsony Gergely a 30 éves önkormányzatiság alkalmából jövőre Demszkyt és Tarlóst is a főváros díszpolgárává akarja választatni a közgyűléssel. Újságírói kérdésre elmondta: Tarlóssal csak olyan témákról beszélt, amely összekötheti őket, ezért a kampány nem került szóba.

A Liget-projekttel kapcsolatban annyit mondott, hogy nincs jelenleg információja arról, hogy milyen építési engedélyek vannak folyamatban. Az új Fővárosi Közgyűlés az első ülésén arról fog határozni, hogy új épületek nem építhetők majd a Városligetben.

Karácsony Gergely egyértelművé tette, hogy nem lesz nagy sportberuházás a fővárosban, mert élni fog azzal a vétójogával, amit még Tarlós kapott a miniszterelnöktől, hiszen tegnap Orbán Viktor is elmondta, hogy a Tarlós Istvánnal kötött korábbi megállapodásai Karácsony Gergelyre is vonatkoznak.

A tájékoztatót az alábbi videón lehet visszanézni.

Fotók: MTI/Kovács Tamás