Mától új parkolási rendszert vezet be a 2. kerület mellett a Hegyvidéki Önkormányzat, ami kizárólag a helyi lakosok számára biztosít parkolóhelyeket. Az új rendszerben a kijelölt parkolóhelyeket egész nap csak a helyi lakosok használhatják.

A parkolás megkönnyítése

Az önkormányzat szerint a rendszer célja, hogy megkönnyítse a helyben lakók számára a parkolást, és csökkentse a parkolási problémákat a fizetős parkolási övezet határán élők számára. Az új rendszerben a kijelölt parkolóhelyeket egész nap (0-24 órában) csak a helyi lakosok használhatják. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Egy ember, egy autó

Ezt azok a kerületi magánszemélyek igényelhetik, akiknek állandó lakóhelye az érintett várakozási területen van. Egy személy legfeljebb egy autóra kaphat várakozási hozzájárulást, és egy lakcímen legfeljebb két személygépkocsira adhatják ki a parkolási engedélyt.

TUDTAD? A BudaPestkörnyéke.hu hírportált az erősebb napokon már 300 ezren olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Nagyon menő, hogy rengeteg hirdető is minket választ, bízik bennünk és a szponzorált cikkek is a piacvezetők közé repítenek minket. (Részletek itt) Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! Gyere vissza pár óra múlva, mert a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon mindig találsz olyan infót, amit máshol nem olvashatsz.

Ma lépett életbe

Az új parkolási rend a mai naptól, 2023. október 15-től lép életbe  – írják honlapjukon.

Februárban adták be a kérvényt

Pokorni Zoltán, a Hegyvidék és Őrsi Gergely, a 2. kerület polgármestere még februárban nyújtotta be azt a kérvényt a Fővárosi Közgyűlésnek, hogy a 2. és a 12. kerület parkolási övezeteken kívüli utcáin biztosítsanak parkolási lehetőséget a helyi lakosoknak.

Szigorítanak

Rengeteg az autó és kevés a közterület – ez az alaphelyzet a 12. kerületben, főleg annak „alsó”, városiasabb részén. A kerület ezért változtatni kívánt az eddigi szabályokon, hogy levegőt kapjon. Pokorni Zoltán polgármester elmondta, két ponton is változtattak a szabályokon. 

Nem jár automatikusan közterületi parkolás

Ezentúl az új építésű lakások – ahol már eddig is elő volt írva, hogy telken belül, garázsban kell elhelyezni az autókat – lakói már nem kapnak közterületi parkolási engedélyt, „az autónak a garázsban van a helye”. A polgármester tapasztalata az, hogy a társasházak a megépített garázsokat bérbe adták, a kocsik pedig a kerületi engedélyekkel odakint álltak. Az új szabály szigorú az újonnan beköltözőkkel, de jót tesz a már régebb óta a kerületben élőkkel.

Zónahatár-probléma

Aki a parkolási zóna határán lakik, duplán kárvallottnak érzi magát, hisz neki már fizetnie kell, ha lejjebb megy, másrészt mindenki az ő utcájában áll meg, akár az agglomerációból érkezők is; a helyben lakók életét könnyítő szabály, hogy az utca egyharmadát „rezerválják” a helyben lakók számára.

Csak új lakásokra érvényes

A garázsrendelet november 1-től hatályos. Szerzett jogot nem érint. „Vannak, voltak közlekedési szakemberek, akik ezt is felvetették, de mi óvatos duhajok vagyunk, egyelőre ez az új lakásokra vonatkozik” – tette hozzá Pokorni Zoltán.

Viták a döntés mögött

Ahogy írtunk róla, a várakozási övezettel kapcsolatban volt némi vita korábban a főváros és a kerület között. Pokorni Zoltán bízik benne, hogy ez lezárult, igyekeznek a kampányidőszakban sem belekeverni a pártpolitikát a helyi ügyek konstruktív megtárgyalásába. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció