A turizás is megváltozott. Egykor még el lehetett kapni egy-egy olcsó ruhadarabot a turkálókban, ma már gyakran olcsóbb leárazott újat venni. Egy várárló annyira felháborodott, miután benézett az egyik turkálóba, hogy azonnal videót készített.

Felháborodott az árakon

Használt kabát 13 ezer forint, használt pulóver 8 ezer, használt cipő 7 ezer. Egymás után mutatja be a hölgy a kiválasztott turkáló árait abban a TikTok videóban, amit kifejezetten azért készített, mert felháborodott az árakon. A felvételt a cikkünk alján nézheted meg. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Jó cuccokat lehet találni

Használt ruhát sokan azért vásárolnak, mert olcsóbb az újnál, ráadásul egy kis turkálással szép és minőségi darabokat lehet kifogni. Ettől függetlenül a használt az mégis csak használt, valakié volt, akinek nem kellett és lényegében kidobta.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

2,5 ezerből 8 ezer lett

Az egyik ismert turkálóban a videó készítője talált egy női zakót, amelyet az árcédula szerint 5 angol fontért, vagyis nagyjából 2,5 ezer forintért vásárolt meg a használt ruha kereskedő Angliában, de Magyarországon már 8 ezerért adta tovább.

Már a turkáló is drága?

A videót készítő hölgy egymás után sorolja, mit mennyiért látott. Használt kabát 13 ezer forint, használt pulóver 8 ezer forintba kerül. Ezek az árak már rég nem a néhány száz forintos használt ruha árak, vagyis aki belép egy turkálóba, mélyen bele kell nyúlni a zsebébe.

Ennyiért már újat is lehet kapni

A videóban meg is jegyzik, hogy ennyi pénzért már bőven leárazott új, és hibátlan minőségű ruhákat lehet vásárolni szinte bármelyik nagy ruházati boltban Magyarországon. A hölgy nem is titkolja felháborodását, elmondja, hogy egyszerűen nem érti mi történik, miért kerülnek ilyen sokba már a használt ruhák is Magyarországon.

Infláció

A válasz vélhetően a magas inflációban és az energiaárak elszállásában kereshető. A Nagy Britanniában 5 fontért vásárolt női zakó egy éve forintra átszámítva 1400 forint körül lehetett, ma már 2500 forintnál is többe kerül, hiszen a forint ennyit romlott a fonthoz képest.

Üzemanyag

A használtruha bálákat Angliából hozzánk szállító kamionnak a tankolása is jóval többe kerül most, mint egy éve, hiszen kilőttek az üzemanyagárak szerte Európában.

Energia

Az áram, amelynek segítségével megvilágítják a turkálót, szintén megduplázódott, a gáz amivel fűtik az üzlet cirkóját szintén jelentősen megdrágult, egy cég számára hétszer annyiba kerül, mint egy éve.

Mindenkit érint a roppant drága üzemanyag

Az energiaárak nem lopakodnak, azonnal ránk rúgják az ajtót az élet minden területén. Amikor ársapkás, 480 forintos üzemanyagot hirdetnek szinte minden benzinkúton, kevesen gondolnak bele, hogy a gazdaság szinte minden szereplőjének cikkünk megjelenése pillanatában 840 forintot kell fizetni egy liter gázolajért. Ezek a magas árak a szállítmányozáson keresztül azonnal beépülnek az árakba és mindenkit érintenek.

Van még olcsó turkáló?

Hiába tehát a használt ruha, a cég profitjával, költségeivel, a megemelt energia és üzemanyagárakkal nem nagyon lehet már valóban kihozni egy 5 fontos női zakót 3 ezer forintból. Lassan már a 8 ezer is szuperolcsónak számít, nagy kérdés, hogy lesz-e aki ennyiért használtruhát vásárol?

Az új olcsóbb lehet a használtnál

A H&M, Zara, New Yorker, vagy például a C&A típusú üzletek folyamatosan akcióznak, a turkálók áraiért náluk már új ruhát is lehet vásárolni. Nagy kérdés miért vegyen valaki használtat, ha újat is kaphat?  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Itt az árakat bemutató videó

@rekkahorvath Az ujra hasznositas hive vagyok minden teruleten! De hasznalt ruhat ennyiert… ez a pofatlansag hatarat surolja… #nemertem ♬ eredeti hang – Rêka Horvâth

Kiemelt kép: Részlet a fenti videóból