Kedvezően alakul az idei dinnyeszezon, a kínálat bőséges, a minőség az ország minden termesztőkörzetében kiváló – közölte az csütörtökön a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Grátisz pedig, hogy a hazai élelmiszerüzletekben elképesztően jó áron lehet hozzájutni a hazai dinnyéhez.

Elkezdődött a betakarítás

A NAK, a FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és a Magyar Dinnyetermelők Egyesületének piaci körképe szerint július végén Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében is elkezdődik a betakarítás, előtte a déli országrészből, majd Hevesből érkezett a dinnye. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Fóliás termelés

A fóliás termelésnek köszönhetően Tolna volt az első, már június közepén szedték a termést, amely szeptemberig is kitarthat. Baranyában akár szeptember második feléig is elhúzódhat a dinnyeszezon, a kiváló cukorfokkal rendelkező dinnye iránt nagy a kereslet. A békési termesztőkörzet szintén megtalálta a felvevőit, külföldre is jut az itteni dinnyéből. A betakarítás augusztus 10. körül érhet véget, de számos termelő a hónap második felére is ültetett dinnyét – írták.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Nagy hőingadozás

Szabolcsban az időjárás miatt a megszokottnál kisebb volt a termés, a dinnye ugyanis nem bírja a nagy hőingadozást, a csapadékosabb idő pedig az érést késleltette.

Kiváló minőség

A minőség ugyanakkor itt is kiváló, a legtöbb termelő mára átállt az intenzív termesztésre, fóliázott, csepegtetett, tápoldatozott termesztőrendszereket használnak és új, hibrid fajtákra cserélték a korábbiakat.

Szeptemberig is eltarthat

A betakarítás szeptember 10-ig tarthat. Hevesben ugyancsak okozott gondot az időjárás, de a termelők nem panaszkodhatnak, van kereslet a kimagasló minőségű árura, a térség várhatóan augusztus 20-ig tudja ellátni a piacot – írták.

Tavaly óta

A közlemény szerint a tavaly óta 2600 hektárról 2900 hektárra bővült belföldi termőterületről 140-160 ezer tonnát takaríthatnak be a gazdálkodók. A exportpiacokon is bíztatóak a kilátások, kedvezően alakulnak az árak, a nagy meleg növeli a külföldi keresletet.

A sárgadinnye

A sárgadinnye értékesítési lehetőségei ugyancsak jók, a minőség kiemelkedő, importnyomás sem érezhető, a belföldi kínálat akár októberig is kitarthat – tették hozzá.

Az árak

Az  Infostart közlése szerint a hazai élelmiszerüzletekben nagyon kedvező áron lehet lehet dinnyét kapni, mutatjuk, a legismertebb üzletekben hogyan is alakulnak jelenleg az árak:

  • Az Aldiban 1 kilogramm hazai görögdinnye 299 helyett 219 forint.
  • A Lidlben július 29-30-án 1 kilogramm hazai magszegény görögdinnye 379 helyett 299 forintba kerül.
  • A Penny Marketben 1 kilogramm hazai görögdinnye ára 299 helyett 229 forint.
  • A Sparban 1 kilogramm hazai magszegény görögdinnye 299 forintba kerül.
  • A Tesco Szupermarketben 1 kilogramm hazai görögdinnye 349 helyett 229 forint. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kapcsolódó:

Berobbant a szezon! Ebben a két áruházláncban juthatunk hozzá a magyar dinnyéhez – Mutatjuk!

Kiemelt kép: Illusztráció