Kétszer is meg kell gondolniuk a magyar családoknak, mi kerül az ünnepi asztalra idén. Egyes élelmiszerek ugyanis jelentősen drágultak az elmúlt évhez képest, így ha valaki például töltött karajt szeretne enni karácsonykor, annak mélyen kell a zsebébe nyúlnia.

A  KSH legfrissebb adatai szerint az élelmiszerek ára átlagosan 5,4 százalékkal növekedett, de a sertéshús például több mint 15 százalékkal. Míg egyes kofáknál a zöldségek, gyümölcsök ára jórészt nem változott, a húspultban álló eladók már nincsenek ilyen jó helyzetben.

Jasinka Attila hentes több mint tíz éve dolgozik a szakmában, de ilyen mértékű drágulást még nem tapasztalt. Elmondása szerint az ünnepi asztalra idén biztosan kevesebb göngyölt karaj, töltött comb vagy karácsonyi csülök kerül. A karaj ára meghaladhatja a 2300 forintot is.

„ A csülök ára szinte hetente változik, egyre drágább. Karácsonyig akár 300-400 forinttal is nőhet, de őszintén szólva fogalmunk sincs, mikor lesz vége az emelkedésnek”- mondta a Blikknek a hentes, aki szerint az emberek így más húsokat keresnek. 

Idén leginkább azok járnak jól, akik jó helyen, még időben beszerzik a halászléhez valót, ugyanis a pontyfilé ára jelenleg még változatlan.

“Nem győzzük kiszolgálni a vásárlókat, de mi már évek óta 2290 forintért tudjuk árulni kilóját. Ez viszonylag elfogadható a vevőknek is. Halászléből és harcsapaprikásból biztosan nem lesz hiány a családoknál” – mondta Egyi Margit halárus.

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára szerint az árakat a mezőgazdasági, húsipari alapanyagok nemzetközi ármozgása határozza meg. Az elmúlt időszakban világszerte terjedő sertéspestis miatt több százezer állatot kellett leölni. Mivel kevés az áru, drágább lett a hús is. A szakember szerint ráadásul a munkaerőt is meg kell fizetni, a gyenge forint pedig a beszerzésekben jelent drágulást.

Olcsóbb menü

Németh István séf szerint ha fontos az ár, a ponty helyett vegyünk filézett amúrt, így akár feleannyiból is kijöhet a főfogás. – Nagyobb darabokra vágjuk, majd áztassuk 4-5 napig fokhagymás tejben. Sózzuk, bepanírozzuk kukoricaliszttel kevert sima liszttel, tojással és panírmorzsával, és már ránthatjuk is ki. Köretként sült édesburgonyát vagy karfiolpürét ajánlok, utóbbi egészséges, és kilója 200 forint – tanácsolta a séf.

Kiemelt kép: illusztráció