Amint arról a BudapestKörnyéke.hu is beszámolt május 5-én, csütörtökön meghalt M. Richárd, a Dózsa György úti baleset egyik okozója. A férfi a börtönben kétszer kapott sztrókot, a másodikból már nem tudott felépülni, a szervezete feladta a harcot. Halálának ügyében most büntetőeljárást indított az ügyészség, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt nyomoznak, ám gyanúsított még nincs.

A jogi képviselője tett feljelentést

A feljelentést a férfi jogi képviselője tette meg még az év elején, mert úgy véli a börtönben tartózkodó ügyfele nem részesült a megfelelő egészségügyi ellátásban, a tavaly decemberi első sztrókja után. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Az első sztrók

Mint ismert M. Richárdot akkor válságos állapotban vitték a berettyóújfalui börtönkórházba. A férfi április közepén ismét sztrókot kapott, ezt követően az állapota folyamatosan romlott, majd május 5-én végleg feladta a szervezete a harcot és elhunyt.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Kapcsolódó:

Ezt mondja a Központi Főügyészség

A 24.hu most megkereste a Központi Főügyészséget, akiktől megtudták, hogy a büntetőeljárás indult az ügyben. Kovács Katalin szóvivő a következőket közölte: „Megkeresésére tájékoztatom, hogy a megjelölt ügyben a néhai fogvatartott jogi képviselőjének 2022. január 25-én kelt feljelentése alapján foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt van folyamatban nyomozás a Győri Regionális Nyomozó Ügyészségen. Az eljárásban gyanúsítotti kihallgatásra nem került sor, és újabb feljelentés sem érkezett az ügyészségre a férfi halála után.”

Nem látták el időben

Mocsai Gergely, M. Richárd ügyvédje egyébként még január végén beszélt a Fókusznak arról, miért is tett feljelentést. Az ügyvéd állítja ugyanis, hogy ügyfele tavaly december 24-én kapott sztrókot, ezt követően pedig egy napig feküdt ellátás nélkül a cellájában.

Nem hívtak mentőt

Elmondta, a rendelkezésére áll egy ápolói vizsgálatról szóló jegyzőkönyv, amiben azt rögzítette egy bv-alkalmazott, hogy 21:33-kor megvizsgálták a férfit, de nem hívtak hozzá mentőt, és orvosi ellátást sem kapott. Erre csak egy nappal később, december 25-én este került sor a tudomása szerint – írja a portál.

Elkerülhető lett volna?

Hasonló gondolatokat fogalmazott meg Jován László ügyvéd is, aki egy vesztegetési ügyben képviselte M. Richárdot. „Az első sztrókja után még azt mondták az orvosok, hogy jó esélye van arra, hogy teljesen felépüljön. Ha szakszerű kezelést kapott volna, ez a haláleset nem következik be. A vesztegetési perben, amelyikben én képviseltem, készült egy szakértői vélemény, amely alapján egyértelműen felépült volna, ha időben és szakszerűen kezelik”

Több betegsége is volt

M. Richárd betegségeiről egyébként az élettársa is beszélt korábban a Fókuszban, elmondta, férfinak szívbillentyűműtétje volt, emiatt kötelező kontrollra járt hathavonta, s ilyenkor állították be a gyógyszereit. Tudomása szerint erre tavaly január 18-a óta már nem került sor. Mint mondta, párja emellett szteroidfüggőségben és mellékvesekéreg-elégtelenségben is szenvedett, de problémái voltak a prosztatájával is, és csak egy speciális berendezéssel tudott aludni az alvászavara miatt.

Ezt mondja a bv

A 24.hu az ügyben már kereste a büntetés-végrehajtást, akik közölték, fogvatartottal kapcsolatba hozható valamennyi adat, információ bűnügyi személyes adat, így a hatályos jogi szabályozás nem ad lehetőséget válaszadásra konkrét személyre, eseményre vonatkozó kérdések tekintetében. Azonban általános válaszukban azt írták: „a büntetés-végrehajtási szervezet valamennyi egészségügyi dolgozója nevében visszautasítjuk a megfogalmazott vádakat, mivel kollégáink magas szakmai felkészültséggel, a vonatkozó jogszabályokban foglaltak szerint biztosítják a fogvatartottak megfelelő egészségügyi ellátását.” A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: M. Richárd