Néhány napja elstartolt, több száz egyetemista pedig már építi is a háromilliárd forintos állami támogatással készülő Solar Dechatlon Europe 2019 nemzetközi házépítő verseny épületeit.

A Solar Decathlon központi célja a napenergia, a megújuló energiák és az innovatív technológiák alkalmazásával összefüggő építészeti megoldások népszerűsítése az egyetemista csapatok által felépített pályaműveken keresztül.

A Solar Decathlon a világ mára legjelentősebbé vált nemzetközi, egyetemek között megrendezett építőipari innovációs versenye. A kezdeményezés alapvető célja, hogy a fiatalok kreativitására és innovációs képességére építve egyetemi kutató-fejlesztők működjenek együtt ipari partnerekkel, szponzorokkal és olyan innovatív, energiahatékony házakat tervezzenek, amelyek a megújuló energia és a tudatos erőforrás használatra alapozva, fenntarthatóságot demonstráló mintaotthonok lehetnek.

A versenyzőknek 14 napjuk van arra, hogy a már elérhető megújuló technológiák és rendszerek ötvözésével egyedi, innovatív és energiahatékony megoldásokat mutassanak be a közönségnek.

A jövő építészeti megoldásait szemléltető „szoláris falu” július 13-tól 28-ig várja a látogatókat, a felépülő 10 mintaházat kívülről-belülről, ingyen lehet majd megnézni. A létrejövő látogatóközpont szeptember 29-ig lesz nyitva – írja az endreikorkep.blog.hu oldal.

Itt a BudaPestkörnyéke.hu agglomerációs hírportálon korábban már beszámoltunk az esemény előkészületeiről, a cikkünket alább lehet elolvasni.

Szupermodern, energiahatékony házak épülnek Szentendrén, hárommilliárdot ad erre az állam