Teljesen megváltoztatták a Király utca környékének a forgalmi rendjét. Nidermüller Péter, a kerület DK-s polgármestere szerint az autóforgalom csökkentés a cél és mint fogalmazott: „Ennek a három hónapnak a végén mindenki boldog lesz, hogy elkezdtük”.

Szokatlan az autósoknak Belső-Erzsébetváros új forgalmi rendje. Még sok autós megszokásból vezet és szabálytalanságot követ el.  Többen rossz irányból hajtanak be az egyirányú utcába, mások pedig a parkolást tiltó táblát hagyják figyelmen kívül.

Teljesen új forgalmi rend lépett életbe hétfőtől Belső-Erzsébetvárosban. Nem csak a forgalom irányát változtatták meg, sebességkorlátozást is bevezettek, és több parkolóhelyet megszüntettek. A változtatások célja az autósok fokozatos kiszorítása a lakóövezetből – írja az Atv.hu

A Király utca egyike azoknak az utaknak Belső-Erzsébetvárosban, aminek egyirányú szakaszát az utca közepén megfordították, hogy az autósok ne tudjanak végighajtani rajta. A változattás – melynek célja az autós fogalom csillapítása – hétfőtől lépett életbe.

A tiltás alól a kerékpárosok kivételt élveznek. Az autósokkal ellentétben ők üdvözölték a változást. Mint híradónknak elmondták, nemcsak könnyebben bejárható lett számukra a környék, de a levegő is sokkal tisztább lett.

Nemcsak az utcák behajtási iránya változott, sebességkorlátozást is bevezettek. Belső-Erzsébetváros nagy részén 30km/h-nál nem lehet majd többel hajtani.

Az Autóklub vezetője a többi között azt nehezményezi, hogy a változtatások előtt nem egyeztettek velük. Kovács Kázmér a Magyar Autóklub jogásza elmondta, hogy a filozófiával egyetért, de szerinte jelen esetben a feltételek hiánya miatt nem megvalósítható az elképzelés.

Mindenki boldog lesz a kerület polgármestere szerint

Nidermüller Péter a 7. kerület polgármestere – Fotó: BPK-montázs

Az ideiglenes forgalmi rendet kísérleti jelleggel vezették be, egyelőre csak 3 hónapig, azaz október 31-ig tart majd. A kerület polgármestere szerint az intézkedések célja egy tisztább és élhetőbb városrész kialakítása.

Elmondása szerint éppen az a cél, hogy egyre kevesebb autó legyen a kerületben. A zöldítésen, a jobb levegőn, a közösségi terek visszanyerésén dolgoznak – árulta az ATV Egyenes Beszéd című műsorában Nidermüller Péter, aki úgy vélekedett, „ennek a három hónapnak a végén mindenki boldog lesz, hogy elkezdtük”.

Kiemelt kép: Parkoló autók a belvárosban – Fotó: BPK