Az érvénytelen szavazatok újraszámolását péntek reggel kezdték meg az Nemzeti Választási Bizottság épületében. Összesen 24 592 szavazatot számolnak újra. Az újraszámolást Vitézy Dávid kezdeményezte, Karácsony Gergely pedig azt kéri, a mai eredménytől függetlenül, Budapest egész területén ismételjék meg a főpolgármester-választást. A főpolgármester péntek estére tüntetést jelentett be az NVB központja elé. Cikkünk folyamatosan frissül..

10:30 sok érvényes szavazatot találtak

A telex azt írja, már többtucatnyi érvényes szavazatot találtak a számlálók, amiket betettek az asztalok közepén lévő dossziékba. Arról a Nemzeti Választási Bizottság fog dönteni, hogy ezek véglegesen érvényesek-e.

10:15 2 lapot találtak

Egyelőre mindössze két lapot találtak a számlálók, amelyek érvényesek lehetnek. A 3. kerület egyik szavazókoréból 7 érvénytelen szavazat érkezett. A bizottsági tagok megvitatták, hogy számolható-e a paksaméta úgy, hogy van egy celluxcsík a lapok hátulján.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

9:40 megvannak az 1. kerület eredményei

A szavazatszámlálók a leghamarabb az 1. kerületi érvénytelen szavazok újraszámlálásával végeztek. Itt nem találtak olyan eredetileg érvénytelen szavazatot, ami végül érvényes lett.

Újraszámolást kért Vitézy 

Ahogyan arról beszámoltunk, Vitézy Dávid, az LMP és a Fidesz által támogatott főpolgármester-jelölt az érvénytelen szavazatok újraszámlálását kérte, arra hivatkozva, hogy azok száma 72-szerese volt a két legtöbb voksot kapó jelölt közötti különbségnek. A Nemzeti Választási Bizottság a fellebbezés alapján szerdán úgy döntött, hogy újraszámolják a Budapesten leadott összes érvénytelen szavazólapot. Erre péntek reggel 9 órától kerül sor az NVB-nél. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Új választást akarnak 

Karácsony Gergely és Vitézy Dávid között a hétfő hajnalban befejezett összesítés végeredménye szerint 324 volt a különbség a jelenlegi főpolgármester javára. Az újraszámlálás körüli jogi aggályokra hivatkozva csütörtökön Karácsony Gergely azt jelentette be, hogy kezdeményezi: ismételtessék meg Budapest teljes területén a főpolgármester-választást, mert az tovább csökkentette a választási eljárás korrektségébe vetett közbizalmat.

Mit mond a jog? 

A jelenlegi széttartó joggyakorlat mellett kicsi az esély arra, hogy a Nemzeti Választási Bizottság a főváros teljes területére elrendelje a főpolgármester-választás megismétlését – mondta a 24.hu-nak Mécs János, a TASZ Politikai Szabadságjogok Programjának jogi szakértője.

Jogos lehet Karácsony felvetése 

Mécs János szerint a Karácsony által felhozott eljárási visszásságok felvetése jogos. A szakértő szerint úgy kellett volna eljárni az NVB-nek, hogy az érvénytelen szavazatok összegyűjtésénhez kötelezően elrendeli a szavazóköri delegáltak részvételét. Karácsony formailag Vitézy Dávid újraszámoltatási kezdeményezését támadta meg az NVB-nél. Erről a választási bizottságnak keddig van ideje dönteni.

Részleges választás jöhet 

Mécs úgy véli, ha elfogadják is Karácsony érvelését, valószínűbb, hogy a teljes főváros helyett részlegesen ismételtethetik meg a szavazást, ott, ahol bizonyíthatóan problémás volt az újraszámlálás. Amennyiben az NVB-ben pozitív döntés születik, a Kúriának három napja, az Alkotmánybíróságnak pedig 3+3 napja van meghozni a saját döntését. Ezek után tűzhetik ki a választás időpontját, az eredeti választást követő 30 napon belüli dátummal. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Kiemelt kép: