Néhány nappal ezelőtt megrázó és ijesztő pillanatok zajlottak le a DEAC férfi röplabdacsapatának edzésén. A magyar válogatott Blázsovics Péter váratlanul rosszul lett, összeesett és elvesztette az eszméletét. Rögtön a segítségére sietett egyik játékostársa, Árvai Péter, aki orvos. Azonnal megvizsgálta a sportolót, akkor már Blázsovicsnak nem volt pulzusa.

Orvosként dolgozik a csapattárs

„Zajlott az edzés, Peti pedig pont mögöttem ütött, így nem láttam” – kezdte a visszaemlékezést a DEAC feladója, a Blázsovics életét megmentő Árvai Péter, aki korábban két és fél évig dolgozott a Debreceni Egyetem Neurológiai Klinikáján, jelenleg a Berettyóújfalui Campus neurológusa, emellett pedig feltalálóként a hasonlóan hirtelen rosszullétek gyors diagnosztizálásán dolgozik.  A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Görcsrohamot kapott

„Az egyik csapattársam szólt, hogy Peti elesett. Megfordultam, és láttam, hogy fekszik a földön. Görcsrohama kezdődött, ami számomra neurológusként nem idegen látvány. Mondtam a többieknek, hogy ne ijedjenek meg, egy embernél ez általában néhány percig tart, utána magához tér, de nála nem így történt” – mondta az orvos végzettségű sportoló.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Megkezdte az újraélesztest

Blázsovics Péternek leállt a légzése és a keringése, ezért csapattársa azonnal megkezdte az újraélesztést. „A csapattársaim között voltak orvostanhallgatók is, akiknek már van alapképzése, ők segítettek. Végeztem a mellkaskompressziót, a többiek közben hívták a mentőt. Kértem, hogy jelezzék a központnak, ez egy megkezdett újraélesztés, mert ilyenkor az eset- vagy rohamkocsit küldik”.

Beüzemelték a defibrillátort

A debreceni sportcsarnokban volt egy félautomata defibrillátor, amelyet beüzemeltek, mivel azonban a készülék nem javasolta, hogy defibrillálják, így Árvai Péter folytatta a mellkaskompressziókat.

Újraélesztették a játékost

„Megérkezett a mentő, Petit áttették a saját gépeikre, amelyek jelezték, hogy kamrafibrilláció áll fenn. Le is adták a sokkot, még a szakma szabályai szerint harminc másodpercig tartott az újraélesztés, majd visszajött a légzés, kinyitotta a szemét. Ahogy kapta az oxigént, kezdett magához térni”.

Kevés újraélesztés sikerül

Az újraélesztésekről azt kell tudni, hogy kevés százaléka sikeres, és még kevesebb az, amikor a beteg teljes életet tud utána élni, de úgy néz ki, hogy a röplabdásnak ez sikerülhet. „Jó érzés volt másnap reggel a köszönőüzenetére ébredni. Írta, hogy megvan és él.” –  mondta Árvai Péter.

Minden vizsgálata rendben volt

Blázsovics Péterrel korábban soha nem fordult elő hasonló eset, nem lett rosszul sem edzésen, sem máshol. A sportorvosi vizsgálatok sem mutattak ki semmi rendellenességet.

Hálás a csapattársának

„Semmi előjele nem volt a rosszullétnek. Elkezdtem az edzést, majd filmszakadás… Később képek villantak fel a mentőautóból, de teljesen csak a kórházban tértem magamhoz. Örökké hálás leszek Árvai Petinek, amiért megmentette az életemet. Nem győzőm neki eléggé megköszönni, amit értem tett – mondta Blázsovics Péter.

Sorsdöntő szívultrahang

„Az eddigi vizsgálatok szerint minden rendben, de még vár rám egy szívultrahang is, ami sorsdöntő lehet a jövőmet illetően. Bízom benne, hogy folytathatom a sportot, nagyon szeretnék a következő szezonban a DEAC-ban játszani, de nyilván az egészség fontosabb. Velem van a barátnőm és a családom is, a bátyám (Blázsovics Ádám, aki egyéniben és párosban is teqballvilágbajnok – a szerk.) Pestről, anyukám Győrből, édesapám és húgom pedig Sümegről rohant hozzám. Azt beszéltük, óriási szerencse, hogy itt lettem rosszul, és nem egyedül otthon, vagy egy másik csapatban, ahol talán nem lett volna ilyen gyors segítség” – tette hozzá a 28 éves sportoló.

Blázsovics pályafutása

Blázsovics Péter az előző idényben Szlovéniában játszott, előtte hat évig a Kazincbarcika játékosa volt. Csak a következő szezontól erősítené a debrecenieket, de a korábbi klubjának már véget ért a bajnokság, ezért már most részt vehetett a DEAC foglalkozásán, hogy szokja a leendő csapattársait.  A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Kiemelt kép: Blázsovics Péter – Forrás: MTI