Felújításra készülnek a Parlament épületében, ezért a képviselőknek költözniük kell. Ha a kormány elfogadja a munkálatok költségvetését a honatyáknak másik épületben kell vitázniuk. Már kijelölték a Parlamentet helyettesítő épületet. Mázlijuk van az országgyűlési képviselőknek, mert nem kell túl messze menniük a Parlament épületétől.

Költözni fog az Országgyűlés

Néhány éven belül elköltözhet az Országgyűlés, és már azt is tudni, hova. Wachsler Tamás, a Steindl Imre Program vezetőjének meggyőződése, hogy átmeneti időszakra új otthonra kell lelniük a honatyáknak, hogy zavartalanul folytathassák a munkájukat. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A volt néprajzi műzeum lesz átmenetileg a Parlament

A Parlamentet az Igazságügyi Palota fogja helyettesíteni. Ez pont a Parlamenttel szemben van, a Kossuth tér másik oldalán. Sokan úgy ismerik, hogy itt volt egykor a Magyar Néprajzi Múzeum.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Félmilliárd előkészítsére

Az állam 457,42 millió forintot különített el a 2023-as költségvetésből az előkészítési munkálatokra. A Parlament épületének belső felújításáért a kabinet megbízásából Lázár János építési és beruházási miniszter a felelős. A feladata többek között az, hogy a beruházási terv alapján javaslatokat tegyen a magyar kormánynak a megvalósításhoz szükséges feladatokra, ismertesse az ütemezést, kijelölje a felelősöket és felmérje a további lehetséges költségigényeket.

Átmennek a tér másik oldalára

A felújításról és a költözésről kormányhatározat is van. Ez rendelkezik az előkészítésről és arról, hogy ha a beruházás részeként szükség lesz a törvényhozás kiköltöztetésére, akkor az Igazságügyi Palotába lesz a befutó, ide mennek át a képviselők – írja az economiu.hu.

Beruházási terv

Konkrét tervek készültek már erről, ez az elképzelés messze túl van a gondolatkísérlet fázison, már készült egy beruházási terv is, ami jóváhagyás vagy elutasítás előtt áll – mondta Wachsler, aki bízik abban, hogy pozitív fogadtatásra lel a javaslat.

Zajlik a munka

A kivitelezők kezében van az Agrárminisztérium és az Igazságügyi Palota, ezek a következő néhány éven belül, 2026-27-re el fognak készülni. Megvan a szerződés, megvannak a tervek, megvan a finanszírozás, zajlik a munka – tette hozzá. 

2026-ban költezhetnének, vagy mégsem?

Azzal kapcsolatban, hogy a költözés mikor történhetne meg, Wachsler azt mondta: az lenne a logikus, hogy ciklusváltáskor kerüljön erre sor, de 2026-ban ez biztosan nem történik meg, mert nem állnak úgy az előkészítéssel.

9 évig tartott a legutóbbi felújítás

Az Országház belső rekonstrukcióját az Országgyűlés Hivatala kezdeményezte. Az 1885 és 1904 között épített Parlament homlokzatának felújítása mintegy kilencven évig tartott, és 2013-ban készültek el a munkával. A következő nagy projekt tehát az épület belső felújítása, korszerűsítése lesz. 

Legendás épület

A Parlamentet helyettesítő Kossuth Lajos téri Igazságügyi palota, eredeti nevén Magyar Királyi Igazságügyi Palota az egyik a Kossuth tér meghatározó épületei közül. Az 1896-os millennium keretein belül épült 1893 és 1896 között, eklektikus stílusban, Hauszmann Alajos tervei alapján. A Magyar Királyi Kúria számára emelt épület 1949-ig szolgált annak székhelyéül, majd nagyobb részét a Néprajzi Múzeum, kisebb részét pedig a Politikatörténeti Intézet használta a 2010-es évek végéig. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Ez lesz átmenetileg a Parlament

Igazságügyi Palota épülete a Kossuth téren – Forrás: Wikipedia

Kiemelt kép: Parlament – Fotó: BudaPestkörnyéke.hu