Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár tavaly létrehozta az „ellenőrzésfelügyeleti szolgálatot”, amelynek feladata, hogy összehangolja az egészségügyi szakhatóságok (az egészségbiztosító, az OKFŐ, és az egykori ÁNTSZ, a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ) ellenőrzéseit, s feltárja a betegellátás hibáit.

Ellenőrizték a háziorvosokat

Tavaly február-márciusban négy megyében ellenőriztek mintegy 569 háziorvosi és az alapellátó fogorvosi szolgálatot. A vizsgálatok elsősorban azon körzetekben zajlottak, amelyek orvosi vállalkozásainak egynél több bejelentett telephelye volt. Ezt követően 2023 márciusában soron kívül további 11 háziorvosi ellátást végző szolgáltatót is felkerestek az észak-magyarországi, a nyugat-dunántúli és a dél-dunántúli régióban.

Nem volt rendelés

A váratlanul érkező ellenőrök több hiányosságot találtak: így például számos esetben nem folyt rendelés a hatóságnak bejelentett időszakban, esetenként rendelő sem volt a működési engedélyben foglalt címen.  A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Súlyos hibák

Tavaly tavasszal Körösi László, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő finanszírozási főosztályvezetője az ellenőrzésekkel kapcsolatban konkrét példákat is hozott. Ezek között arról beszélt, hogy Somogy megyében három rendelőt kerestek fel, és egyik telephelyen sem volt kifüggesztve a rendelési idő. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében pedig találtak olyan szolgáltatót, amelyik hét különböző címen üzemeltet rendelőt, de ezek közül hat címe egy-egy szemmel láthatóan lakatlan, elhanyagolt családi ház volt.

Nem volt rendelő

Az első vizsgálat tapasztalatai után a NEAK úgy döntött, hogy azoknál a három-négy telephelyet működtető szolgáltatóknál, amelyeknél súlyos hiányosságokat találtak, utóellenőrzést végez. Az utóellenőrzéssel még mindig 12 százaléknyi rendelőt nem találtak meg az orvosi ellátás helyéül megnevezett címen – írja a Népszava.

Nem volt ott az orvos

Az ellenőrzés időpontjában pedig a szolgáltatók csaknem 40 százalékánál a rendelés idején nem volt ott az orvos. Előfordult olyan is, hogy a betöltetlen körzetekben helyettesítők nem a helyettesített praxisban kezelték a pácienseket, hanem a saját rendelőjükben, ahová a betegeket önkormányzati kisbuszokkal szállították oda. Az ellenőrzés azt is megállapította: a háziorvosi szolgálatok háromnegyede írta csak ki jól látható helyre a rendelési időket.

Az asszisztensek sem voltak a rendelőkben

A NEAK ellenőrei több helyen kifogásolták, hogy a teljes nyolcórás munkaidőre bejelentett szakdolgozók, csak a rendelési idő négy órájában tartózkodtak a munkahelyükön. 

Rendelőn kívül dolgoznak

A gyakorló háziorvosok ezzel kapcsolatban a Népszavának azt mondták, a szakdolgozóknak számtalan olyan feladatuk van, amit a rendelési idő előtt vagy után végeznek. Például elláthatnak ápolási feladatokat a páciensek otthonában, adminisztrálnak vagy éppen beszereznek a napi gyógyításhoz szükséges anyagokat, eszközöket. A háziorvosok szerint, ott ahol több orvos is dolgozik egy rendelőben, nincs is hol maradnia az asszisztensnek vagy az ápolónak.

Visszavonták az engedélyeket

A Belügyminisztérium azt írta, az ellenőrzés nyomán a valóságban nem működő telephelyek működéséi engedélyét visszavonták. A tárca a tapasztalatok alapján a háziorvosok további ellenőrzését tartja indokoltnak, sőt azokat kiterjesztik a háziorvosi ügyeletekre is, és azt is nézik majd, hogy valóban elérhetők-e a doktorok a rendelkezési állás idejükben.

Folytatják az ellenőrzést

Áprilisban a hevesi, augusztusban és szeptemberben a vasi, októberben a tolnai háziorvosi szolgálatokat veszik górcső alá. Az ezer fő feletti praxisok felkeresését tervezik az ellenőrök.   A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Kiemelt kép: illusztráció