Elektromos buszokra kellene cserélni tíz év alatt az összes városi autóbuszt Budapesten és a nagyvárosokban. Kiderült, hogy a buszcseréhez a kormány nem biztosít elegendő forrást, az önkormányzatoknak is a zsebükbe kell nyúlniuk, vagy hitelt kell felvenniük. A klímavédelemmel foglalkozó főpolgármester-helyettesnek is volt ehhez néhány szava.

Orbán Viktor miniszterelnök januári nemzetközi sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy a klíma cselekvési terv keretében 2022-től minden városban csak elektromos buszokat lehet üzembe helyezni.

A bejelentést követő napokban jelent meg a Nemzeti Energiastratégia. Ebben azt írják, hogy 2030-ra már csak elektromos buszok fognak a helyi közösségi közlekedésben szolgálatot teljesíteni. Ebből az következik, hogy 8 év alatt az összes buszt elektromosra kell cserélni.

Az Energiastratégiában azonban a kormány azt írja, hogy 10 év alatt, 36 milliárd forintból 1290 új buszt kell beszerezni. Nincs benne szó arról, hogy csak elektromos buszt lehet üzembe helyezni, mindössze annyit írnak, hogy állami forrást csak az elektromos buszokhoz adnak.

Az RTL számítása szerint egy buszhoz csak 28 milliós állami támogatás kérhető, miközben a legolcsóbb elektromos busz 120 millió forintba kerül, vagyis 1290 busz esetében hiányzik a rendszerből 118 milliárd, amit úgy tűnik más forrásból kellene előteremteniük az önkormányzatoknak.

A klímavédelemmel foglalkozó főpolgármester-helyettes, Dorosz Dávid szerint Budapestnek nem lesz több százmilliója buszok cseréjére. A városvezető a következőket mondta az RTL-nek: „Budapest teljesen kivéreztetett helyzetben van Orbán Viktornak köszönhetően. A város működtetéséhez van forrásunk, de a fejlesztésekhez külső forrásokra van szükségünk. Mi partnerek vagyunk, reméljük a kormány a szavak után bizonyítani is fogja, hogy zöldíteni szeretné Budapestet.” – mondta Dorosz Dávid.

A klímastratégiát kidolgozó államtitkár szerint az önkormányzatoknak is a zsebükbe kell nyúlni a buszok cseréjéhez, de azt ígérik lesz alacsony kamatozású hitel és uniós forrás is majd erre a célra. A kormány azt szeretné, hogy a zöld busz programban elköltött pénzek fele magyar cégeknél kössön ki.

Jelenleg Budapesten 20 darab elektromos busz van, ezek a magyar gyártású Modulók, és a Várban közlekednek. Az RTL teljes riportját alább lehet megnézni.

Kiemelt kép: Elektromos Modulo busz a Várban – Forrás: rtl.hu