Volt olyan utas, aki amiatt aggódott, hogy minek új járműveket venni, ha azon úgy is megjelennek az ilyen személyek. Erre válaszul született a közlekedésszervező cég kissé furcsa válasza.

Helytelenül megfogalmazott komment

„Elnézést kérünk a járatainkon utazó hajléktalan emberekkel kapcsolatos, helytelenül megfogalmazott kommentünk miatt. Szolidaritást vállalunk az otthon nélküli, nehéz sorsú embertársainkkal” – írta péntek éjszakai Facebook-posztjában a Budapesti Közlekedési Központ (BKK). A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Jönnek az új villamosok, de…

A bejegyzés előzménye az volt, hogy a kormánydöntés értelmében 51 új korszerű villamost vásárolhat uniós pénzből a főváros. Ezt a hírt a közlekedésszervező is megosztotta Facebook-oldalán. Azonban voltak olyanok, akik nem teljesen osztoztak az örömben.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

… vannak, akiktől nem lehet megmaradni sem

Akadt egy olyan hozzászóló is, aki megkérdezte, nem szeretnének-e kezdeni valamit a hajléktalanokkal, mivel „nem lehet megmaradni” a járművön, ha azon egy fedél nélküli is utazik. „Kaphatunk akármilyen új villamost, de mit ér, ha olyan büdös lesz rajta, hogy az ember nem tud megmaradni?” – tette fel a kérdést.

Nyomd meg a vészjelzőt

A felvetésre a BKK is válaszolt, jogosnak tartva azt. Jelezték, az ellenőrök mindent megtesznek a jogosulatlanul utazók kizárása érdekében, ám nem tudnak ott lenni a napi több tízezer járatinduláson, miközben belőlük csak néhány száz van. „Ha hajléktalannal találkozol, nyugodtan jelezd a villamosvezetőnek a jármű vészjelzőjén, köszönjük!”

Általánosított a bejegyzés

A BKK most azt írta, hogy ez a hozzászólás „alapvetően megengedhetetlen, hiszen összemossa a hajléktalan emberek helyzetét az utazási feltételeket megsértő utasokkal.” Szerintük ez nyilvánvalóan egy téves azonosítás, hiszen a megbotránkoztató viselkedésből, vagy az utazási feltételek megsértéséből nem következik, hogy valaki hajléktalan volna, ahogy fordítva sem igaz ez az általánosítás.

Azt állítják, kiemelten fontos a védelmük

„Hiszünk az egyenlő bánásmódban, ezért szolidaritást vállalunk nehéz sorsú embertársainkkal. A hajléktalan emberek védelmét kiemelten fontosnak tartjuk. Ezért is működünk együtt partnereinkkel például a téli krízisellátás időszakában is, hogy szükség esetén a hajléktalan emberek a lehető leghamarabb megfelelő ellátást kapjanak.”

Kommentelni nem lehet

A magunk eszközeivel ezután is igyekszünk segíteni hajléktalan és nehéz sorsú embertársainkon egyaránt – zárul a bejegyzés. A kommentelés lehetőségét egyébként letiltották a poszt alatt. Az eset ismét alighanem egy régi vitát fog feléleszteni a budapestiek körében.

Erélyes fellépés

Tavaly az rtl.hu oldalán jelent meg egy olyan felvétel, amelyen a 19-es villamos vezetője finoman szólva is erélyesen távolította el az ott utazó hajléktalanokat. A beszámoló szerint a vezető rögtön agresszíven lépett fel és nem kérte meg őket, hogy szálljanak le.

Egyértelmű feltételek

Egyébként a BKK üzletszabályzata szerint az utazásból kizárható az a személy, aki magatartásával veszélyezteti saját és utastársai testi épségét, egészségét, a jármű vagy berendezéseinek épségét, tisztaságát, vagy ruházatával, poggyászával, vagy egyéb módon beszennyezheti a járművet, vagy utastársait. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Az ominózus videó

(Kiemelt képünk forrása a BKK Facebook-oldala.)