Balázsovits Edit az utolsó pillanatig bízott benne, hogy édesapja túléli a túlélhetetlent. Az eszével azonban jól tudta, súlyos beteg, amiből nincs menekvés. Ahogyan azt is, nincs sok ideje már hátra, a szívével azonban mégis reménykedett.

Közel álltak egymáshoz

A színésznő most őszintén vallott édesapja, Balázsovits Lajos elvesztéséről. A Nemzet Színésze címmel kitüntetett Balázs Béla-díjas magyar színész, színházi rendező és színigazgató, érdemes művész nagyon közel állt a lányához, imádták egymást, sőt félszavakból értették egymást. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Hogyan tovább?

„Gyerekként és felnőttként is mindig biztonságban érezhettem magam mellettük, nagy erőt képviseltünk együtt. Ebből most apu kilépett, és az az erőegyensúly felborult. Anyuval most nem tudjuk pontosan, hogyan tovább” – mondta a színész lánya a Bestnek.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Naplót írt

„Én sok mindenben hasonlítok apura. Félszavakból értettük egymást, sőt néha szavak se kellettek, csak egy tekintet, egy összenézés. Apu látszólag közvetlennek és nyitottnak tűnt, de valójában szemérmes és zárkózott volt. Nagyon kevés dolgot mondott el csak saját magáról, arról, ami benne zajlott. Én pontosan ilyen vagyok. Apu régóta írt naplót. Volt, hogy határidőnaplóba csak egy-egy mondatot jegyzet le”.

Naptárát is megrendelte

Balázsovits Edit azt mondta, még nem volt hozzá ereje, hogy ezekbe beleolvasson. Édesapja élni akart, ezt az is bizonyítja, hogy  megrendelte a 2024-es naptárát is, mert nem akart meghalni. A sors azonban máshogyan döntött.  Almási Éva és Balázsovits Lajos 1966 óta óta éltek boldog házasságban.

Almási Éva Balázsovits Lajos temetésén

Forrás: MTI/Kovács Tamás

Tüdőbetegségben szenvedett

Balázsovits Lajos tavaly júliusban hunyt el. A színészlegenda egy súlyos tüdőbetegséggel, COPD-vel küzdött. Tavaly, egy interjúban azt mondta, a negyven éven át tartó dohányzástól lett krónikus tüdőbetegsége, amely nehézlégzéssel, köhögéssel, fulladásos tünetekkel jár.

„Már csak suttogott”

„Olyan ember volt, aki rendszeresen felhívta a barátait, hogy „bejelentkezzen”, megkérdezze, mi újság. Sajnos, minden alkalommal egyre erőtlenebb lett a hangja, az a szép baritonja egyre gyengébb lett. Utoljára néhány hete beszéltem vele, akkor már csak suttogott; elmondta, hogy megvan, de egyelőre nem tud jönni közénk, mert az orvosok azt mondták, még gyenge, de majd” – írta a színész halála után Facebook oldalán Gréczy Zsolt, a DK országgyűlési képviselője. 

Nagykanizsán született

Balázsovits Lajos 1946. december 4-én született Nagykanizsán. Középiskolásként, szülővárosában a Landler Jenő (ma Batthyány Lajos) Gimnázium, Harkány László vezette színjátszókörében kezdett el színházzal foglalkozni. 1965-ben nyert felvételt a Színház- és Filmművészeti Egyetemre, ahol 1969-ben szerzett diplomát.

Filmes pályája

Pályakezdőként Jancsó Miklós állandó színészeinek egyike lett. Makk Károly Isten és ember előtt című drámájában Zoltánt, az orvost játszotta, aki beleszeret egy görög emigráns lányába, ám kapcsolatuk tragédiába torkollik. Mészáros Márta Holdudvar című alkotásában a számító Istvánt, a népszerű énekesnő, Kovács Kati által megformált hősnő vőlegényét alakította.

Sára Sándor is rendezte

Az 1950-es évek törvénysértéseit elsők között feltáró Sára Sándor-filmben, a Feldobott kőben Pásztori Balázs szerepét játszotta, aki vidéken szembesül a hatalom embertelenségével. Ezen kívül epizódszerepet formált meg Makk Károly impresszionista stílusú remekében, az Egy erkölcsös éjszaka című filmben: ő játszotta a Carla Romanelli által alakított prostituált újságíró-szerelmét. 1978-ban Balázsovits csatlakozott a MAFILM színésztársulatához.

Színházi világ

Az 1990-es évektől kezdve Balázsovits elsősorban a színház világára koncentrál: színigazgatói ténykedése miatt – ami mellé olykor színpadi rendezések és szereplések is társultak – kevesebb filmszerepet vállalt. Jancsó Miklós felkéréseit azonban ekkor sem utasította vissza: Isten hátrafelé megy (1991), Kék Duna keringő (1992), A mohácsi vész (2004), Ede megevé ebédem (2006) című filmjeiben is játszott. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Balázsovits Edit búcsúztatja édesapját – Forrás: MTI/Kovács Tamás