Sok-sok év elhagyatottság után végre a döntéshozó politikusok is belátták, hogy Budapestre és az agglomerációjára egységesen kell tekinteni, hiszen egyre inkább egy nagyvárossá alakul az egész. Végre előrelépés történt. Létrejön a Budapesti Agglomerációs Fejlesztési Tanács. Ezt is tartalmazza az a változtatáscsomag, amelyet az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága szavazott meg csütörtökön a jövő évi költségvetés megalapozásáról szóló törvényjavaslathoz. A szálakat Navracsics Tibor területfejlesztésért és az uniós forrásokért felelős miniszter vette kézbe. Nemsokára kiderül, hogy az új fórum politikai lózungok helyszíne lesz, vagy képes lesz hatékony és rövidtávú segítséget kínálni Budapestnek és környékének.

Végre legyen egy közös fórum

A Budapesti Agglomerációs Fejlesztési Tanácsot azért hozzák létre, hogy legyen egy olyan fórum, ahol megvitathatják a fővárost és a környező településeket érintő közös kérdéseket és fejlesztési koncepciókat alakíthatnának ki. A fórum kialakítása Navracsics Tibor területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős tárca nélküli miniszter feladata volt. Az elmúlt napokban tárgyalt az érintett települések polgármestereivel, Karácsony Gergely főpolgármesterrel és a Pest megyei közgyűlés elnökével, Szabó Istvánnal is. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Jó ötletnek tartotta

Navracsics Tibor 10 nappal ezelőtt elmondta: nagyon előremutatónak tartja a Pest megyei közgyűlés elnöke, Szabó István által felvetett javaslatot, miszerint fontolják meg azt, hogy az egykor létezett, de megszűnt Budapesti Agglomerációs Fejlesztési Tanács helyére, vagy azt újjáélesztve hozzanak létre egy térségi fejlesztési tanácsot. Ez Budapest és a főváros környéki települések számára egy fejlesztési fórum lenne és lehetővé tenné, hogy megvitassák a közös kérdéseket és kialakítsák azokat a fejlesztési koncepciókat, amelyek a két térség számára egyaránt előrelépést jelentenének.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Már a Parlamentben foglalkoznak az üggyel

Navracsics Tibor pár napja közölte, a több polgármester által támogatott elnöki javaslatot megvizsgálják és amennyiben lehetőség van rá, akkor rövid időn belül ennek a törvényhozásban is megteremtik a jogszabályi hátterét. Eltelt 10 nap és már az Országgyűlésben foglalkoznak a kérdéssel.

Fontos emberek tanácsa

A megalakuló kiemelt térségi fejlesztési tanács tagjai a következők lesznek: Karácsony Gergely főpolgármester és egy fővárosi közgyűlési tag, Érd a terület egyetlen megyei jogú városának delegáltjaként, az uniós források felhasználásáért felelős miniszter képviselője, a kormányzati stratégiák kidolgozásáért felelős miniszter képviselője, a területrendezésért, az egészségügyért, a szociálpolitikáért, a köznevelésért, a közlekedésért, valamint a nemzeti közműszolgáltatásokért felelős miniszter képviselője, illetve a területfejlesztési törvény által a térségi fejlesztési tanács tagjaiként meghatározott képviselők.

Ritka pillanat: leül egy miniszter a főpolgármesterrel

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere és Navracsics Tibor, területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős miniszter – Forrás: Facebook/Navracsics Tibor

Kiemelt jelentőségű térség

A miniszter reményei szerint ez hasznos fóruma lehet majd ennek a kiemelt jelentőségű térségnek, ezáltal Pest megye és Budapest érdekeit jobban tudják majd harmonizálni és távlati célokat, fejlesztéseket tudnak majd megfogalmazni – mondta Navracsics Tibor.

Területfejlesztési politika megújítása

Szólt arról is, néhány hete kezdődött el az a konzultáció, amelynek lényege a magyar területfejlesztési politika szakpolitikai keretrendszerének megújítása. Ennek részeként a 2014-ben elfogadott területfejlesztési koncepció félidős felülvizsgálatát végzik el az önkormányzatokkal és a térség gazdasági szereplőivel.

Zaklatott kapcsolatrendszer

Navracsics Tibor kiemelte: Pest megye és Budapest kapcsolatrendszere meglehetősen szoros és “zaklatott” is, és ez így van a fejlesztéspolitika területén is. Míg Budapest egy főre jutó GDP-je jelentősen meghaladja az európai uniós átlagot (153 százalék), addig Pest megye az uniós átlag 59 százalékán van – mutatott rá a miniszter, hozzátéve, ebből is jól látszik az egymással szomszédos térség fejlettsége közötti szakadék.

Budapest fejlesztése is prioritás

Hangsúlyozta: miközben Budapest fejlesztését is elsőrendű prioritásként kell kezelni, oda kell figyelni a fővárost körülvevő térségre is. A mindennapi életben elválaszthatatlanul van összekövetve ez a két térség – fogalmazott a miniszter.

Karácsony Gergely örül

Karácsony Gergely a Facebook-oldalán reagált a Navracsics Tibor által elmondottakra, és azt írta: “örülünk, hogy a kormány észrevette, hogy közösen tennünk kell Budapest és környékének, Magyarország Szívének fejlesztéséért.” Pontosan azért kezdeményeztük februárban a fővárosi térségek együttműködését, mert a problémáink közösek, ezért a megoldásaink is csak közösek lehetnek – tette hozzá. Karácsony Gergely úgy fogalmazott: “első lépésnek jó jel, hogy a kormány felismerte a felelősséget.

Politikusi lózungok vagy valódi cselekvés

Az elkövetkező időszakban, a Budapesti Agglomerációs Fejlesztési Tanács felállását követően kiderül majd, hogy újabb politikusi lózungok helyszíne lesz-e ez a fórum, vagy valóban képesek lesznek gyors és hathatós segítséget kínálni a vízhiánnyal, túlnépesedéssel, oktatási intézmények és infrastruktúra hiányával küzdő agglomerációs településeknek. Az is nagy kérdés, hogy a politikusok ígéretei évtizedes távlatokra szólnak majd, vagy kézzel fogható, megélhető pár évről. Egyelőre örüljünk, hogy végre ismét foglalkoznak az agglomerációval és egységes térségnek tekintik Budapestet és környékét. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Navracsics Tibor, területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős tárca nélküli miniszter – Forrás: Facebook/Navracsics Tibor