Az elmúlt 24 óra alatt 111-en haltak meg, 1513 ember fertőződött meg és 4717 beteg gyógyult fel a betegségből. Közben Szabó Tünde államtitkár arról beszélt, hogy előre kerülhetnek az oltási sorban a sportolók, Merkely Béla szerint azonban ez etikátlan lenne.

Beindult a 3. hullám

Orbán Viktor péntek reggel a rádióban elmondta, hogy az elmúlt napon 111-en haltak meg Magyarországon koronavírusban, közben Európa nyugati részén beindult a harmadik hullám, egyre több helyen zárnak be ismét, miközben nincs elég vakcina.

Nincs elegendő vakcina

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy eddig 105728 ember kapta meg az oltást, sokkal több is megkaphatná, de nincs elegendő vakcina. Sajnálja, hogy a az európai lakosságnak alig 1%-át sikerült csak beoltani, miközben a briteknél ez az arány 4%-os.

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

A sportolók előrehozott oltása

Szabó Tünde sportért felelős államtitkár szerint számos nemzetközi sporteseményt rendez Magyarország a következő hónapokban is, a következő időszakban a Nemzetközi Olimpiai Bizottság követelményeihez kell igazodni, a sportolók előre hozott oltása is ez alapján történhet. Az InfoRádiónak az államtitkár hozzátette: ugyanakkor az események feltételrendszere tisztázott.

Mások előtt kaphatják meg az oltást a sportolók

Nem csak az olimpiát, de a kvalifikációs eseményeket is meg kell rendezni minden sportágban. Szabó Tünde beszélt a sportolók koronavírus elleni oltásáról is. Így fogalmazott: “Ha egy ilyen kritérium lesz, hogy az olimpiára csak oltott sportolók utazhatnak, akkor bizony szinte kötelező módon olyan tervezést kell hoznunk válogatott szintre, hogy a sportolók a kvalifikációs versenyeken is részt tudjanak venni” – nyomatékosította Szabó Tünde.

Etikátlan lenne a sportolók idősek elé helyezése

Korábban Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora egyértelművé tette, hogy nem lehet az idősek elé venni az élsportolókat. “Sokan kérdezik, hogy mi lenne, hogy ha a sportolókat beoltanák, és nyugodtan tudnának az olimpiára készülni, a futballválogatott Eb-re menni, a vízilabdás lányok kiharcolni az olimpiai részvételt.

Az első körben a veszélyeztetetteket kell beoltani

Én úgy vagyok vele: amikor azt látjuk, hogy idős emberek súlyosabb lefolyású betegségben szenvednek, akkor azt mondom, hogy első körben mindenképpen a kitett személyeket kell oltani” – fogalmazott a Digi Sportnak Merkely Béla, aki szerint “nem lenne etikus”, hogy előre vegyék a sportolókat.

Ne tárgyaljanak a gyártókkal

A miniszterelnök pénteken azt is mondta a rádióban, hogy a görög származású uniós biztos azt kérte a minap, hogy a közös uniós vakcinabeszerzési stratégiát tartsák be és ne tárgyaljanak olyan gyártókkal külön, melyekkel a Bizottság már korábban leszerződött.

Ne mondja meg egy görög biztos, hogy mit lehet és mit nem

Erre a felvetésre a miniszterelnök azonban egy másik választ adott, melyben rögzítette, hogy igenis hagy tárgyaljanak már a többi gyártóval, hiszen ezt eddig sem tiltotta semmi. “Meghal minden nap 100 feletti ember, nekem ne mondja meg egy görög biztos, hogy mit csináljak” – mondta Orbán.

Kiemelt kép forrása: MTI/Koszticsák Szilárd