Közzétette az adóhatóság a 2023-as ellenőrzési tervét. Idén nem csak a nagyadózók kerülnek a célkeresztjükbe, hanem a tartósan veszteséges kft-k, vagy éppen az áfa visszaigénylők, de gyanús személycserékre is rárepülhet a NAV, érdemes résen lenni.

Nem nyugodhat meg senki

Az építőipar, a számítástechnikai termékek kereskedelme, a gépjárműalkatrészek vagy éppen a webshopok igazi slágerágazatai az adóhatósági ellenőrzéseknek, az ilyen területen dolgozó cégek nem nyugodhatnak meg, bármikor kopoghat hozzájuk a NAV. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

NAV-fókuszában vannak

Ugyanígy hagyományosan számíthatnak ellenőrzésre az őrzés-védelemmel, takarítással, épületüzemeltetéssel és munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozók is. Az említett területek évek óta a NAV fókuszában állnak, ezért egyre inkább az a kérdés, hogy valaha egyáltalán lekerülhetnek-e a fekete listáról. Erre jelenleg nem sok esély látszódik – írja a Portfolio.hu portálon Berta Péter, a Jalsovszky Ügyvédi Iroda munkatársa.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Új ellenőrzések

Néhány új, eredményes iparág is „élvezheti” a NAV kiemelt figyelmét 2023-tól: a tüzelőanyagot forgalmazók, a klímát értékesítők és -szerelők, az étrendkiegészítőket forgalmazók, a marketing-, reklám-, médiaszolgáltatás és filmgyártás területén tevékenykedők, valamint az informatikai és ügyviteli szolgáltatást, tanácsadást végzők.

Vigyázz, kivel üzletelsz

Az említett szektorok szereplőinek érdemes fokozott körültekintéssel megválasztaniuk az üzleti partnereiket és érdemes őket, rendszeresen, mélyrehatóan leellenőrizniük – teszi hozzá a szakértő.

Rövid póráz

Berta Péter szerint költségvetési súlyuknál fogva továbbra is rövid pórázon kívánja tartani a NAV a nagy adózókat, vagyis a kiemelt adózókat és a legnagyobb teljesítménnyel rendelkező adózókat. Ők elsősorban az igénybe vett adókedvezmények és a transzferárak kapcsán kerülhetnek a NAV látókörébe.

Különösen gyanús dolgok

Az ellenőrzési terv alapján a gyanús személycserék a cégben (például, ha a magyar ügyvezetőt egy harmadik országbeli ügyvezető váltja fel), vagy ha az adózó székhelye székhelyszolgáltatóhoz van bejelentve, szintén felkeltheti a NAV figyelmét.

Rizikós tevékenység

Szintén rizikós, ha az adózó a visszaigényelt áfa kiutalását vagy átvezetését kéri. A szakértő szerint a legjobb megoldás ezért otthagyni az adószámlán a túlfizetést, és egy későbbi periódusban „felhasználni”. 

Feltűnő a veszteséges cég

A NAV-nak gyanús lehet a cég megalakulását követően egy éven belül keletkező kiugró forgalom és a tartósan veszteséges és adóminimalizáló adózók. Kockázatos még adózói múlttal (például törölt adószámmal) rendelkező vállalkozások ügyvezetőinek a további vállalkozásai is.

Támogató NAV

Az utóbbi években az adóhatóság is felismerte, hogy egyszerűbb rávenni az adózókat az önkéntes adófizetésre, semmint lefolytatni egy hosszú és költséges adóeljárást, majd a végén megkísérelni behajtani az adótartozást. Éppen emiatt jogkövetési vizsgálatok és ún. támogató eljárások garmadájára lehet számítani idén. A támogató eljárás még nem ellenőrzés, bár azzá fordulhat át, ha az adózó és a NAV nem tudja feloldani az adatbázisaikban fellelt eltérést. Nem kell ezért egyből megijedni, ha az év során levelet kapunk a NAV-tól, valószínűleg lesz még akkor idő az esetleges elkövetett hibáinkat kikorrigálni. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: Unsplash.com