Rejtélyes körülmények között halt meg az a brit egyetemista, aki egy évvel ezelőtt elsőként számolt be a koronavírus kínjairól. Mi történhetett vele a gyógyulása után egy évvel? A szakértők további orvosi vizsgálatot ígértek.

Holtan találták

Az elsők között írtuk arról itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon, hogy egy a kínai Wuhanban tanuló brit fiatalember még a tavaszi járvány kitörése előtt hónapokkal korábban leírta a koronavírus-betegség lefolyását. Akkor a világ még nem tudta mi vár rá. A brit fiatalembert néhány napja holtan találták egy walesi kollégiumban, a halálára egyelőre nem tudnak magyarázatot adni.

Az első brit koronavírus-fertőzött

Márciusban a kínai Vuhanban élő, 25 éves brit Connor Reed-ről beszélt a brit sajtó. A férfi angolt tanított egy kínai iskolában és még 2019 novemberében ő volt az első brit, aki koronavírussal fertőződött meg.

Nem ismerte a világ a koronavírust

Akkor még nem is ismerte a világ a betegséget, nála is csak utólag bizonyosodott be, hogy elkapta a kórt. A Daily Mail közölte a visszaemlékezését. Ebből az derül ki, hogy a betegség csaknem egy hónapig tartott nála.

Ez egy rémálom

A naplójában ilyen feljegyzései voltak: Nehezen lélegzem, a felkeléstől és a fürdőszobába kimenéstől már zihálok, és kifáradok. Izzadok, lángolok, szédülök, ráz a hideg. A tévé be van kapcsolva, de nem fogom fel. Ez egy rémálom. Délutánra úgy érzem, fuldoklom. Soha nem voltam ilyen beteg.

Holtan találták

A fiatalembert néhány napja holtan találta az egyik szobatársa a kollégiumban. A rendőrség a halál körülményeit vizsgálja, de a bűncselekmény gyanúját kizárta. Szülei mind az öngyilkosság, mind a kábítószer-fogyasztás lehetőségét kizárták – írja a Telex.hu.

Életvidám volt

Apja – aki szakmája mellett lelki nehézségekkel küzdőkkel foglalkozik önkéntesként, így meggyőződése szerint felismerné, ha valaki súlyos depresszióval küzdene – két nappal Connor halála előtt beszélt a fiával telefonon.  Életvidám volt, tele tervekkel, új barátokkal, jól érezte magát az egyetemen.

Semmi sem derült ki a boncolási eredményekből

A szülők – akik a koronavírus miatti korlátozások következtében Ausztráliából csak online követhették fiuk walesi temetését – már megkapták a boncolási eredményeket, ám azok sem adtak érdemi információt arról, mi okozhatta fiuk halálát. 

Több szakértői vizsgálatra lesz szükség

Nem lehetetlen, hogy vérrög okozta a halálát, amely akár a koronavírushoz is köthető lenne, de egyelőre ez sem több találgatásnál. A szakértők további orvosi vizsgálatokat ígértek, de a hivatalos tájékoztatás szerint három hónapot is igénybe vehet, hogy újabb eredményeket kapjanak.

Kiemelt kép forrása: MTI/Kovács Tamás