Egyelőre nem tudni, hogy mitől kapott léket a hatalmas jármű. Teljesen elnyelte a folyó, a kiemelését a jövő hétre tervezik. Az biztos, hogy gigantikus költségekkel jár majd a mentés.

Víz alá került a teherhajó

Elsüllyedt egy több tonnás magyar teherhajó a Duna németországi szakaszán péntek délután. A 85 méter hosszú monstrum teljesen a víz alá került. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A történtek oka nem ismert

Még a teteje sem látszik ki, teljesen ellepte a víz azt a magyar teherhajót, ami péntek délután süllyedt el a Dunában a németországi Regensburg közelében. Vasércet szállított, amikor egyelőre még nem tudni miért, de megfeneklett a zsilipmedencében.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Kórházba került a legénység

Rengeteg tűzoltó és mentőautó érkezett a helyszínre. A teherhajón két magyar férfi volt, a 61 éves kapitány és a 64 éves kormányos egy gumicsónak segítségével tudott kijutni a partra, még időben el tudták hagyni a süllyedő teherhajót, a mentők kihűlés miatt vitték őket kórházba.

Nem szállított veszélyes árut

A két férfi még ki tudott úszni a partra. Az elsüllyedt teherhajó teljesen elmerült a 11 méteres zsilipmedencében. A baleset oka egyelőre tisztázatlan, a hajó egyébként vasércet szállított, ami nem veszélyes áru – mondta a helyi tűzoltók szóvivője. Az olajfolt jól látható volt a vízen, miután elsüllyedt.

Tetemes költségek várhatóak

Szabó Gyula igazságügyi szakértő szerint azonban mindez nem veszélyes a környezetre. Hozzátette, a kár több millió forint, sőt a teherhajó kiemelése is nagyon drága lesz. A csatorna kereste az esettel kapcsolatban az érintett hajótársaságot is.

Jövő héten lesz a kárfelmérés

Válaszukban azt írták, hogy a zsilipet teljesen lezárták, a kármentési munkálatok pedig jelenleg is tartanak. Szakértőket küldtek a helyszínre, ők tudják majd meghatározni, hogy pontosan mekkora kár keletkezett – hangzott el a Tv2 Tények című műsorában.

Elképesztő pénzeket emészhet el a kiemelés

Az Index a stuttgarter-nachrichten.de információira hivatkozva azt írja, hatalmas a kár. Az első becslések alapján hatszámjegyű összegről van szó euróban, míg a teherhajó kiemelése – amelyet a jövő hétre terveznek – és a zsiliptisztítás miatt milliós költséggel kell számolni.

A rendőrök is vizsgálódnak

Ugyanakkor a portált a helyi rendőrség illetékese arról tájékoztatta, hogy az Achim nevű hajó Regensburg felől haladt Passau irányába, amikor Geislingen településnél eddig tisztázatlan okokból elsüllyedt.

Elsüllyedt hajó a Balatonon

A BudaPestkörnyéke.hu írt arról korábban, hogy elsüllyedt egy hajó a Kékszalag versenyen. Az 54. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj mezőnye 516 hajóval és 2500 vitorlázóval indult el Balatonfüredről, és az egyik hajó teljesen elsüllyedt. Sérülés nem történt, vagyis a legénység tagjai közül mindenki megúszta a balesetet. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció. Forrás: TV2