Elmérgesedni látszik az ellenzéki vezetésű Budapest és a kabinet közötti csata. Ha nem sikerül megállapodni, akkor annak hamarosan milliók érezhetik meg hatását.

Komoly kockázat

Az egymással verekedő politikusok háborúja miatt veszélybe került a budapesti tarifaközösség, a Budapest-bérlet és húsz évet zuhanhatunk vissza az időben – írja kedd esti Facebook-posztjában a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE). A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Ezt jelentené a főpolgármester reakciója

Azonban Karácsony Gergely bejelentette, hogy a főváros nem fogja tudni finanszírozni a városon belül működő állami szolgáltatók üzemeltetési költségeit. A főpolgármester mindezt arra válaszul lépné meg, hogy olvasata szerint a kormány egy törvényjavaslattal „törvényesíti a főváros és az állam között, a közösségi közlekedés finanszírozására létrejött megállapodás felrúgását.”

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Rossz vágányon Karácsony Gergely gondolkodása?

Azonban a civil szervezet úgy véli, amennyiben a Fővárosi Önkormányzat beváltja ígéretét, akkor nem fogják fizetni a működési költségekkel járó havi 528 millió forintot. Arra számítanak, hogy a választói nyomás miatt a kormány lenyeli ezt a helyzetet és nem mer visszatámadni. Nem tudjuk, mire alapozza ezt a feltevését a jelenlegi főpolgármester, ilyesmire ugyanis soha nem volt példa, az ellenkezőjére viszont annál is inkább – vélekedik a VEKE.

HÉV-ek helyett csuklós buszok?

Az intézkedés számításaik szerint elsősorban a HÉV-eket érintheti – ezen belül is azokat, amelyek kifejezetten erős, Budapesten belüli forgalmat hoznak. Ilyen a H5-ös, a H7-es és a H8-as vonal. Ezek kiváltására rengeteg csuklós buszt kellene beállítani, ha a Budapest bérlet a továbbiakban nem lesz rájuk érvényes.

A Volán járatai is hiányoznának

Ha így alakul, akkor a 3., 16., és a 21. kerület lakossága lehet a legjobban érintett. A buszjáratok közül is jó pár hiányozni fog a fővárosi közlekedésből – a fővárosnak pedig nem lesz se busza, se járművezetője, se pénze arra, hogy ezeket valahogy pótolja. Az elővárosi vonatokon és a Volánbusz járatain sem fogadnák el többé a Budapest-bérletet.

Van mozgástere a kabinetnek…

Ezt követően több olyan forgatókönyvet vázol a VEKE, amely szerint lényegében bárhová eszkalálódhat ez a csata. A kormány megteheti, hogy nem fizeti ki többé az évi 12 milliárdos (havi egymilliárd) normatív támogatást, amivel máris nominálisan bukik a főváros. ezt még fokozhatják azzal, hogy a Budapest-bérlet konstrukciót felmondottnak tekintve kiterjesztik az érintett járművekre a vármegyebérletet, amellyel rengeteg bevételtől fosztanák meg a Budapesti Közlekedési Központot (BKK).

… és persze a fővárosnak is

Cserébe a főváros kitilthatja a Volánbusz járatait a BKK megállóiból, törölhetik az állami szolgáltatók nagy nehezen beintegrált adatait a Futárból (BudapestGo app) amivel rengeteg agglomerációs utassal lehetne komolyan kitolni. A Volánbusz nem tankolhatna vagy parkoltathatna buszokat a Budapesti Közlekedési Vállalat (BKV) telephelyein, amivel komolyan növekednének a költségei. A sor hosszan folytatható.

Akár vége lehet az önkormányzatiságnak is

A kormány ezt persze nem hagyná annyiban: akár államosíthatja a BKV-t, de akár megszüntetheti magát a Fővárosi Önkormányzatot is, „hiszen a kétharmaddal a parlamentben bármit meg lehet csinálni, a legnagyobb őrültséget is.”

Szétvernék a legjobban szervezett közlekedési rendszert

A szervezet végül így értékel: „egy közel 25 éves, nyögvenyelős integrációs folyamatot lehet ezzel a háborúval pillanatok alatt visszacsinálni, amivel utasok millióit lehet totálisan megszívatni. Mindezt azért, mert felkent politikusaink képtelenek arra, hogy egymással együttműködjenek, és egyéni érdekeik, illetve primitív homokozói szintű izmozásuk miatt szétvernék Magyarország legjobban szervezett közlekedési rendszerét.”

Magyarország felszámolása jól halad

„Értelmesen beszélni ezekkel a politikusokkal már nagyon régen nem lehet. Lelkük rajta. A Magyarország felszámolása c. projekt remekül, terv szerint halad” – zárul a VEKE-posztja. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

(Kiemelt képünk forrása: Facebook.)