Egyre több szakértő beszél a negyedik, ötödik és sokadik oltás szükségességéről, ugyanis akit hat hónapnál régebben oltottak be, olyan, mintha nem is lenne beoltva – állítja Dobson Szabolcs szakgyógyszerész.

Értelmetlen oltottakról beszélni

„Sokszor felmerül az oltottak és az oltatlanok témaköre, és, hogy az oltottak közül mennyien betegednek meg és mennyien nem. Egy nagyon fontos dolog nálunk hományban marad: most már értelmetlen általában oltottakról beszélni.” – írja a gyógyszerész, majd hozzáteszi. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Semmit sem ér a 6 hónapnál régebbi oltás

A gyakorlatban a hat hónapnál régebben beadott oltás, olyan, mintha nem is lett volna. Ezt tükrözi több ország gyakorlata is. Tehát, amikor oltottakról beszélünk, mindig gondoljunk erre, illetve az emlékeztető oltásokra, amit hazánkban nagyon kevesen vettek fel – állítja Dobson Szabolcs.

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

 

 

Oltási elkeseredettség

A gyógyszerész hozzáteszi: „Oltási apátia kezd eluralkodni a helyzet meg nem értettsége miatt. Igen, jelenleg ennyire vagyunk képesek, csodagyógyszer, csodavakcina nincs.” – jelentette ki a szakember.

Rendszeres újraoltás

Dobson Szabolcs hozzátette: „Rendszeresen újra kell oltatni, amíg valami fejlettebb készítmény nem jelenik meg vagy a vírus nem változik számunkra kedvezően. A szó szoros értelmében halálos hiba leragadni annál, hogy valakit 6 hónapnál korábban már beoltottak.

Negyedik oltás

Ehhez hasonlóan beszélt a minap Rusvai Miklós akadémikus, virológus professzor is. Szerinte el kellene gondolkodni a negyedik oltás beadatásán azoknak, akik még nem estek át koronavírus fertőzésen.

Enyhébb tünetek

A virológus hozzátette: még a három oltás sem jelent teljes védelmet a megfertőződés ellen, de az oltottak sokkal enyhébb tüneteket produkálhatnak ha megbetegszenek.

Sokadik oltás

A negyedik oltás akkor válik szükségessé, és persze az ötödik és a hatodik is, ha nem fertőződünk közben, ha már egyszer túléltük a fertőzést, onnantól kezdve legalábbis én úgy gondolom, hogy a szervezetünk bizonyított, és esetleg nem is lesz szükség további oltásokra – mondta Rusvai Miklós.

Csökken a vakcinák hatékonysága

Egy friss amerikai tanulmány szerint, a Moderna vakcina hatékonysága fél év alatt 89 százalékról 58-ra csökkent. A Pfizer ugyanebben az időszakban 87-ről 45 százalékra esett vissza, míg a Johnson and Johnson egydózisú vakcinájának hatékonysága 86-ról 13 százalékra zuhant – írta meg a HVG a Science című tudományos folyóiratra hivatkozva. 

Sok gyermek fertőződik meg

Egyre több gyermek is elkapja a koronavírust Magyarországon. A gyermekorvosok szerint míg korábban az óvodások és a kisiskolások enyhe tüntettek megúszták a fertőzést, a delta mutációval szemben azonban nem annyira ellenálló a szervezetük.

Beolthattják a gyermekeket is

Amerikában és Ausztriában is heteken belül lehetővé tehetik az 5-12 év közöttiek oltását. Bende Tamás gyermekorvos a Blikknek azt mondta, bízik abban, hogy decembertől Magyarországon is megkaphatják a koronavírus elleni oltást a 12 év alattiak. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Covid-oltás – Fotó: MTI/Komka Péter