A magyar tudományos élet és az egész magyar nemzet egy kiváló tudóst és kiváló embert veszített el – méltatta Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere Hámori József munkásságát. A Széchenyi-díjas biológus, a nemzeti kulturális örökség volt minisztere, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia egykori alelnöke búcsúztatását hétfőn a Farkasréti temetőben tartották. Hámori József az életének egy részét Budakeszin töltötte.

Hámori József volt miniszter, a Pécsi Egyetem korábbi rektora

Fotó: MTI/Mónus Márton

Levelet írt a családnak Orbán Viktor

Orbán Viktor hétfőn levélben fejezte ki együttérzését az elhunyt családjának, hangsúlyozva: Hámori József tudós polihisztora volt a magyar kultúrának. Mint fogalmazott, Hámori József nemcsak kiválóan ismerte az emberi agy működését, hanem arra is igyekezett megtanítani bennünket, hogyan és mire használjuk a fejünket.

Napi 300 ezer érdeklődő olvasó! A BudaPestkörnyéke.hu a 11. legolvasottabb hírportál lett Magyarországon. Részletek itt. Közben ne hagyd ki a napi programajánlatunkat sem, mert Budapesten és környékén mindig történik valami. Ide kattintva megnézem a friss programokat.

 

 

Szaktekintély

Hozzátette: Hámori József kutatási területének szaktekintélyeként a világ legnevesebb intézményeiben taníthatott, mégsem jutott eszébe soha, hogy a neki felajánlott állások egyikét elfogadva külföldön maradjon.

Szolgálta a hazáját

“Hálásak vagyunk, hogy kivételes tudományos pályafutása és oktatói munkája mellett arra is tudott időt szakítani, hogy rektorként irányítsa szeretett városa egyetemének fejlesztését, az első polgári kormány idején pedig a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma első minisztereként szolgálja hazánkat. Kérem, fogadják őszinte együttérzésemet és engedjék meg, hogy e nehéz időszakhoz sok erőt kívánjak Önöknek” – írta a gyászoló családnak a miniszterelnök.

Kiemelkedő szaktekintély

Hámori József életét a tudománynak, a kultúrának és a nemzetének szentelte. Kutatói munkássága nemzetközi mércével is kiemelkedő: maradandó értékeket hozott létre, új kutatási irányokat jelölt ki – emlékezett Kásler Miklós a május 1-jén, életének 89. évében elhunyt tudósra. Mint hozzátette, Hámori József tanárként is jelentős pályát mutatott fel: példaértékűen oktatta professzorként a jövő magyar biológusait és orvosait mintegy ötven éven át.

Tudományos munkásság

Miniszterként és azon túl rendíthetetlenül szolgálta a magyar nemzet kultúráját – idézte fel Hámori József pályafutását Kásler Miklós, hozzátéve: kivételes tudományos munkássága, embersége, határozott jelleme, hazaszeretete és hite példa mindannyiunk számára.

Univerzális érdeklődés

Réthelyi Miklós, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság elnöke, a nemzeti erőforrások volt minisztere arra emlékeztetett, hogy Hámori Józsefet már ifjúkorában univerzális érdeklődés jellemezte, nemcsak a tudományok, hanem a kultúra területén is otthonosan mozgott.

Meghatározó személyiség

Kutatómunkáját Szentágothai János pécsi Orvostudományi Egyetem Anatómia Intézetében kezdte, majd Szentágothai professzor Hámori Józsefet és Réthelyi Miklóst is magával vitte Budapestre, a Semmelweis Egyetem Anatómiai Intézetébe – idézte fel az egykori kutatótárs, hozzáfűzve: “az intézetben Jóska meghatározó személyiség volt a kezdetektől”.

Nyomot hagyott

Hámori József számos jelentős tisztsége mellett fontos szerepet vitt az UNESCO munkájában is, a nemzetközi szervezet Magyar Nemzeti Bizottságának elnökeként is tevékenykedett. “Színes és sokfelé érdeklődő, nyughatatlan, vezetésre hivatott személyisége maradandó nyomot hagyott a magyar kultúra, a hazai és nemzetközi oktatás és tudományos élet számos területén” – búcsúzott Réthelyi Miklós.

Reneszánsz ember

Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke elmondta: Hámori József családjából hozta a magyar irodalom és zene szeretetét, majd a Szentágothai-féle pécsi közösségben is a tudomány, a művészet és a hit alkotott hármas egységet. Ma már számos kutatás bizonyítja a művészetek pozitív hatását a tanulásra. Hámori professzor élete és életműve ennek ékes bizonyítéka: “igazi reneszánsz ember volt” – hangsúlyozta. Mint hozzátette, Hámori József a jót, a szépet és a hasznosat egységben szemlélte, nem tudásiparként tekintett a tudományos kutatásra.

Kutatások

Saját kutatásai a gerincesek idegrendszere, elsősorban a kisagy és a látórendszer szinoptikus szerveződésének felderítését célozták, pályája alatt kétszáznál több tudományos közleményt, számos könyvet, tankönyvet, könyvfejezetet írt.

A Pécsi Egyetem rektora is volt

Kutatási tevékenységével miniszterként sem hagyott fel, miközben a magyar kultúra és közművelődés fejlesztéséért dolgozott, a Pécsi Janus Pannonius Tudományegyetem rektoraként és a Magyar Rektori Konferencia elnökeként pedig a magyar felsőoktatás megújításáért tevékenykedett – mondta el Freund Tamás.

Több jelenlegi és volt miniszter is ott volt

Hámori József búcsúztatásán részt vett mások mellett Orbán Viktor miniszterelnök; Pintér Sándor belügyminiszter; Martonyi János volt külügyminiszter; Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia volt elnöke; Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke és Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár.

Kiemelt kép: Orbán Viktor miniszterelnök virágot helyez el Hámori József ravatalánál a Farkasréti temető Makovecz-ravatalozójában Fotó: MTI/Mónus Márton