A szerdai ülésén a kormány döntött arról, hogy eltörli az idősek vásárlási idősávját, valamint engedélyezték az 500 főnél kisebb rendezvények megtartását is.

A kormány a március 11-én elrendelt veszélyhelyzetet visszavonta, megjelent a Magyar Közlönyben az erről szóló rendelet. Ezzel párhuzamosan az egészségügyi válsághelyzet elrendelésével járványügyi készültséget vezetett be a kormány 2020. december 18-ig. A rendelet szerint háromhavonta felülvizsgálják, szükség van-e még a járványügyi készültség fenntartására. Az egészségügyi válsághelyzet legfeljebb hat hónapig tarthat, kivéve ha a kormány annak hatályát meghosszabbítja.

A maszkhasználat a továbbiakban is kötelező marad az üzletekben és a tömegközlekedésen – ez olvasható a Magyar Közlönyben. Ezt a szakértők a járvány mostani fázisában elegendőnek tartják, ezért döntött a kormány az időskorúak idősávjának eltörléséről.

Tudtad? Magyarország legnépszerűbb TOP 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu, napi 240 ezernél is több olvasóval! Közben új szolgáltatást indítottunk nektek, mert Budapesten és környékén mindig történik valami. Ne maradj le te sem a jó kis eseményekről. Ide kattintva éred el a naponta frissülő programajánlatunkat. Köszönjük, hogy te is minket olvasol!

Szerdai ülésén a kormány döntött arról, hogy eltörli az idősek vásárlási idősávját.

A veszélyhelyzet véget ért, a 98 napig rendkívüli jogrend véget ért – erről beszélt a mai Kormányinfón Gulyás Gergely. Magyarországon a védekezés sikeres volt és a rendkívüli jogrend és rövidebb volt. Időben hoztunk meg döntéseket, és a járvány megjelenéséhez képest korábban hoztunk intézkedéseket – mondta a miniszter.

Gulyás Gergely köszönetet mond az operatív törzsnek, az egészségügyi dolgozóknak, tanároknak, rendőröknek, katonáknak. A második hullám veszélye reális, de szeretnénk, ha nem jönne vissza a vírus. Elmondta továbbá, hogy

  • az operatív törzs továbbra is működik,
  • a maszkhasználat szabályaiban nincs enyhítés,
  • a kórházban marad az eddigi vezetési mód,
  • az 500 fős korlátozás marad a zenés rendezvényekre, de ezt folyamatosan felülvizsgálják.
  • A határok szabad átjárását lehetővé tették az Európai Unión belül, és az EGT-társult tagállamok között. Szerbiával pedig korábban megegyeztünk már.
  • A menekültügyi kérelmek benyújtására szomszédos, nem EU-s tagállamokban van lehetőség.

A kormány döntése szerint zárt helyen vagy a nem zárt helyen tartott, a zenés, táncos rendezvények tartása abban az esetben megtartható lesz, ha a rendezvény helyszínén a jelenlévők létszáma egy időben nem haladja meg az 500 főt.

MTI/BPK – Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: MTI/Balogh Zoltán