Egy magyar hegymászót keresnek az olasz hatóságok: Győrffy Ákos pénteken egy hétvégi mászásra indult az olaszországi Monte Rosa-masszívumon, ám a megbeszélt időpontra nem ért vissza

Győrffy Ákost keresik

Egy magyar hegymászót keresnek az olasz hatóságok: Győrffy Ákos pénteken egy hétvégi mászásra indult az olaszországi Monte Rosa-masszívumon, ám a megbeszélt időpontra nem ért vissza – közölte csütörtökön a Kalifa Alpin Csapat a Facebookon. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Elkezdődött a kutatás

A tájékoztatás szerint Győrffy Ákos felkutatása szerdán teljes erővel elindult az olasz hatóságok és a magyar konzulátus közreműködésével. A csapat – a család kérését tiszteletben tartva – nem ad további információt.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Komoly útra készült

A tervek szerint Győrffy Ákos április 8-án indulna útnak, hogy oxigénpalack nélkül megmássza a világ harmadik legmagasabb hegycsúcsát, a 8586 méter magas Kancsendzöngát. Az alaptáborig vele tartana a hegyen 10 éve eltűnt Kiss Péter hegymászó édesapja és testvére is.

Csúcstámadást terveztek októberben

Tavaly októberben Győrffy Ákos, a Kalifa Alpin Csapat tagja úgy döntött, hogy az amerikai síalpinista Sarah Strattan-nal együtt csúcstámadásra indul a Manaszlun. A tervük az lett volna, hogy az ottmaradt kereskedelmi expedíciókat megelőzve október elsején felmennek a 3-as táborig, vasárnap napközben pihennek, majd éjszaka megindulnak a csúcstámadásra.

Tévedtek az előrejelzések

A kalifa.hu akkori beszámolója szerint szombaton el is érték a 3-as tábort, kb. 6700 méteren, az erős szél ellenére jól érezték magukat ezen a magasságon. Az előrejelzések azonban tévedtek. Este váratlanul elkezdett havazni, ami még vasárnapra is kitartott. A kereskedelmi expedíciók továbbra is bíztak az előrejelzésekben. A havazás ellenére vasárnapra kb. 40-en gyűltek össze a 3-as táborban, közöttük kb. 25-en voltak serpák.

Hócsuszamlás, gleccseromlás

A kitartó havazásban mindenki nagy meglepetésére majdnem egy méter friss hó esett. Ákosék is kénytelenek voltak ezt tudomásul venni. Időközben arról érkeztek hírek, hogy az alaptábort egy nagy hócsuszamlás érte el. A 3-as táborból további gleccseromlásokat lehetett látni. A 4-es táborból 8 embert kellett kimenteni. Ezek ellenére Ákosék úgy készültek, hogy este 6 órakor elindulnak csúcstámadásra.

Serpákat sodort el a lavina

Már indulásra készen álltak, amikor 4 órakor arról érkezett a hír, hogy az 2-es és 1-es tábor között egy nagy méretű lavina serpákat sodort el. Ketten eltűntek a hógörgetegben, így az expedíció vezetői és a mászók a csúcstámadás helyett a levonulás és az eltűnt mászók mentésével kezdtek foglalkozni. Ezzel a döntéssel mindenki egyet értett, közöttük Ákos és Sarah is.

Nem tudták megmenteni őket

A kialakult helyzet egyre kezelhetetlenebbé vált a hegyen, miközben egyre tovább romlott az időjárás. A két elsodortat egy repedésben találták meg végül, sajnos az életüket már nem tudták megmenteni.

Visszavonultak

A Mount Everest-en és a Dhaulagirin sem jobb a helyzet. Ezekből a térségekből is folyamatosan a rossz hírek érkeznek. A kiszámíthatatlan időjárás és hócsuszamlások miatt az expedíciók itt is a teljes levonulás mellett döntöttek.

Öten vesztették életüket.

A kereskedelmi expedíciók általában kb. 30-50 fős csoportokban indulnak felfelé, ők sem jártak sikerrel a Manaszlu-n. Azok az ügyfelek jutottak fel végül, akik mélyebben a zsebükbe nyúltak, több serpát béreltek fel és kis csoportokban mozogtak a hegyen. A tavalyi évhez képest még így is jóval kevesebben jutottak fel a Manaszlu főcsúcsára. Ebben a szezonban összesen 5-en vesztették életüket. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: Győrffy Ákos. Fotó: Kalifa/Facebook