Ha rövid időn belül nem oldódik meg a Lánchíd felújításának ügye, akkor a Fidesz-KDNP arra kéri a kormányt, vegye kézbe a felújítást – közölte Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón.

Magyarországon abban nincs vita, hogy a Lánchíd nemzeti jelkép, amelyre minden magyar büszke lehet, és abban sincs vita, hogy a híd a főváros tulajdonában van, az ő dolga a felújítása – fejtette ki.

Továbbra sem érthető azonban – folytatta -, miért kellett a híd felújítását folyamatosan halasztani. Elmúlt kilenc hónap úgy, hogy nem írtak ki egyetlen pályázatot sem, pedig az állam az ígérteknek megfelelően a szükséges forrást átadta, arról nem is beszélve, hogy a főváros számláján 180 milliárd forintnyi állampapír van, amelyből hatszor fel lehetne újítani a Lánchidat – mondta Hollik István, úgy értékelve: “szerencsétlenkedés zajlik, amit egyelőre a Fidesz-KDNP idáig türelemmel figyelt”.

Hollik István – Fotó: MTI/Kovács Attila

“Ha a helyzet nem oldódik meg rövid időn belül, és nem látjuk, hogy közbeszerzéseket írnak ki, és végre a Lánchíd felújítása elkezdődik, akkor a Fidesz-KDNP-frakciószövetség arra fogja kérni a kormányt, vessen véget ennek a szerencsétlenkedésnek, és vegye kézbe a Lánchíd felújítását” – közölte a kommunikációs igazgató, hozzátéve: ez azt jelentené, hogy az állam átveszi a fővárostól a rekonstrukciót.

“Jogszerűen meg lehet azt oldani, hogy a Lánchíd a kormányhoz kerüljön, és így a felújításnak a felelőssége is átkerülne a kormányzathoz” – mondta kérdésre.

Tüttő Kata MSZP-s főpolgármester-helyettes az Index kérdésére úgy reagált, hogy a Lánchíd felújításához nem törvény kell, hanem pénz és alapanyag.

Hozzátette: Hollik István tudja az ő számát, és ha komolyan aggódik, akkor felhívhatja őt. Ha nem hívja, akkor addig Tüttő Kata ezt a kijelentést csak egy kommunikációs blöffnek tartja.

Tüttő Kata – Forrás: ATV

A főpolgármester-helyettes közölte, el tudja képzelni, hogy a kormány képes arra, hogy elvegye a hidat a fővárostól és odaadja Mészáros Lőrincnek a felújítását, ez azonban biztos nem gyorsítja fel a munkát. Töttő szerint ugyanis a főváros még ebben a hónapban kiírja a tendert a felújításra.

Arra a kérdésre, hogy mit tesz a főváros akkor, ha a kormány valóban meglépi azt, hogy jogszabály-módosítással átveszi a Lánchidat, Tüttő annyit válaszolt: Azon a hídon majd akkor megyünk át, ha odaérünk.

Kiemelt kép: Rozsdásodó Lánchíd – Fotó: BudaPestkörnyéke.hu