Hétköznaponként ingyen ebédet szállítanak a Szent Imre Egyetemi Oktatókórház Covid-osztály egészségügyi dolgozóinak a 7. kerületi Kalicka Bistróból. A gyönyörű kezdeményezés egy adakozó ötlete volt, aki egy októberi napon egymillió forintot hagyott ott az étteremben.

7. kerületi vendéglátóhely akar segíteni

A budapesti vendéglátóhely már a tavaly tavaszi korlátozások idején bezárt és megvált a dolgozói nagy részétől. Jelenleg tulajdonképpen csak egy séf és a tulajok viszik az üzletet – írja a 444. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva tudod elérni.

Megviselte őket a járvány

„Rögtön elkezdtük kiépíteni a saját kiszállítást, eleinte 2-4 vendég esett be, aztán ez elkezdett növekedni, míg végül napi 20 vendégnél megállt. A vendégeink viszont csak ebédért jöttek, de a vacsora meg az italfogyasztás bevétele teljesen kiesett, és ez így arra volt elég, hogy életben maradjunk” – mondta az egyik tulajdonos, Vidovszky Gergely.

Adakozó segített rajtuk

A nyári rövid nyitvatartás után már jóval kevésbé viselte meg őket a járvány második hulláma, mivel már tudták, mire számíthatnak, újra át is álltak a kiszállításra. Ekkor tudták elindítani a kórházprojektet is, amiben azonban egy lelkes adakozónak is nagy szerep jutott.

Ő volt a segítő

Vidovszky elmesélte, hogy a másik tulajdonosnak, Simon Tamásnak van egy barátja, aki egy labortechnikai cégnek a tulajdonosa. Ő egy októberi napon besétált a helyre és adott a bisztrónak egymillió forintot azért, hogy támogassa az éttermet, de szerette volna azt is, ha ebből a pénzből segíteni tudnának valahogy az egészségügyi dolgozóknak is.

Megszületett a mesterterv

A bisztró tulajdonosai megállapodtak, hogy a Szent Imre Kórház Covid-osztályán dolgozókat fogják megsegíteni az akciójukkal, amely keretén belül minden hétköznap ingyen szállítanak ebédet az egészségügyiseknek.

Nem volt véletlen a választásuk

„A lányomnak a barátja covid-osztályon dolgozik, gégemetszést végez. Kérdeztem tőle, hogy kapnak-e valamit enni? Mondta, hogy semmit. Megdöbbentem, hogy ne hülyéskedjen már, be vannak ott zárva, fél óra, míg felöltöznek, gázmaszkban gégemetszést végeznek, és akkor nem kapnak enni, csak azt a szendvicset eszik, amit otthonról visznek?” – mesélte Simon Tamás.

Erre volt elég a pénz

A tulajdonosok elmesélték, hogy a kapott egymillió forint az alapanyagokra volt elegendő, a kiszállítás költségeit már ők állták. Két hónap elteltével azonban a pénz is elfogyott, de ez nem törte meg a tulajdonosok kedvét: 10-15 törzsvendégnek emailt küldtek, azzal az üzenettel, ha befizetnek 25 ezer forintot, akkor ők állják a Covid-osztály dolgozóinak az ebédjét. A felhívásra szépen érkeztek is támogatók.

Szeretik csinálni

A tulajdonosok azt mondták, azért szeretnek segíteni, mert a kórházi dolgozók nagyon hálásak nekik. „Nekem az esik a legjobban, amikor valamelyik egészségügyi dolgozó anyukája Kisvárdáról ír nekünk, hogy megköszönje, hogy minden nap viszünk ételt a lányának” – mesélte Simon Tamás

Január 20-án ez volt a menü

A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva tudod elérni.

Kiemelt kép: Ebéd – Forrás: Facebook/Kalicka Bistro