A tanárhiány miatt szükségmegoldásokra kényszerülnek egy szigetszentmiklósi iskolában. A tanév már két hónapja elkezdődött, de vannak olyan diákok, akiknek alig van jegyük. Már az előző tanév végén is hiány volt pedagógusból, azóta pedig nem javult a helyzet.

Kevés jegye van a diákoknak

Az eltelt két hónap során vannak diákok, akik alig rendelkeznek érdemjeggyel. A szigetszentmiklósi Kardos István Általános Iskola és Gimnáziumban nagy lehet a káosz, amelynek részleteiről egy szülő mesélt. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Néhány konkrétumot is említett

A szülő elmondta, volt rá példa, hogy testnevelő tanár tartott fizika órát. Az is megesett állítása szerint, hogy énektanár ugrott be magyar órára. “Mással foglalkoznak, előveszik a tankönyvet és azt mondják, hogy olvassatok ebből” – mondta a férfi az RTL Híradó számára.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Nem most kezdődtek a problémák

Kiderült, hogy már a legutóbbi tanév végén is hiány volt pedagógusról az iskolában. Akkor is kerestek már fizika, matematika, angol, kémia és biológia szakos tanárokat. Az erről szóló hirdetést az egyik szülő el is küldte a csatorna számára bizonyíték gyanánt.

Nem javul a helyzet

A pedagógushiányra nem sikerült megoldást találnia az iskolának. Sőt, a helyzet csak romlott. Az intézményben oktató egyik tanár szerint a státusztörvény megszavazását követően gyorsult fel.

Így próbálják megoldani a problémákat

Az üres pozíciókat vagy nyugdíjas, vagy részmunkaidőben dolgozó tanárokkal akarják betölteni. A betöltetlen helyeket a dolgozók egymás közt osztják el. Többen túlórázni kényszerülnek.

Részleteket árult el egy tanár

Az iskola egyik tanára elmondta, hogy áttanításra is bőven van példa. A felső tagozaton alsó tagozatos tanárok tanítanak, míg a gimnáziumban a felső tagozatos kollégái oktatnak. Megesik, hogy a gimnáziumi tanárok tartanak órát felső tagozatosok számára.

Nem minden órát olyan tanár tart, akinek kellene

“Keresztül-kasul próbáljuk elfedni a hiányzó kollégákat. Ez azt jelenti, hogy kémiát nem kémia szakosok tanítanak, informatikát nem a megfelelő emberek tanítják” – mondta a tanár.

Nem látszik a rendszerben a probléma

A tanár azt mondta, a KRÉTA rendszerben azért nem látszanak a problémák, mert hamisak az adatok. Úgy van minden elkönyvelve, mintha minden órát arra megfelelő tanár tartott volna. Valójában sok óra elmarad, legfeljebb felügyeletet tudnak biztosítani az óra keretein belül.

Máshol is lehet probléma

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének ügyvivője at állítja, más iskolában is manipulálják az adatokat. A státusztörvény okán felmondókat október 31-ig alkalmazták. Ők már nem is tértek vissza az iskolákba az őszi szünetet követően.

Ezt mondta a Szigetszentmiklósi Tankerületi Központ

Az RTL Híradó megkereste a Szigetszentmiklósi Tankerületi Központot. Onnan azt a választ kapták, hogy az intézmény túlórával, valamint új tanárok felvételével igyekszik biztosítani a pedagógusi teendők ellátását, és minden feladatot ellátnak. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: Freepik