Egy budapesti bisztró és egy Komárom-Esztergom vármegyei étteremnél is súlyos élelmiszerbiztonsági szabálytalanságokat tárt fel a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

Élmény a gyereknek

Sok családban nagy segítséget jelentenek a nyári táborok, hiszen a nyári szünet egy-egy rövidebb-hosszabb periódusa áthidalható úgy, hogy a gyermek, gyermekek számára is valódi élményt nyújtson. A BudapestKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Minőség

Ma már számtalan tematika köré építik országszerte ezeket a táborokat, a szülő csak kapkodja a fejét, és nehezen hoz döntés, hogy hová adja be a gyermekét. A programkínálat és az ár mellett természetesen a szolgáltatás minőségének színvonala is döntő faktor kell, hogy legyen.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Döntően pozitív tapasztalatok

Az étkeztetést vizsgálta, pontosabban egészen augusztus közepéig vizsgálja a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), eddig több mint 150 nyári tábort vizsgáltak meg országosan. Döntően pozitívra értékelték a szolgáltatásokat, de két kivételt sajnos találtak.

A tapasztaltabbak felkészültebbek

A jobbakkal kapcsolatban megállapították, hogy a gyermekek napközben háromszori étkezésben részesültek, az ottalvós helyszíneken vacsorával kiegészítve. A szervezők tízóraira és uzsonnára jellemzően hűtést nem igénylő, kiskereskedelmi üzletekben vásárolt friss pékárut, 2 deciliteres gyümölcslevet és gyümölcsöket kínáltak. Általános tapasztalat, hogy a több turnusra tervező táboroztatók felkészültebbek, mint akik csak egy-két hétre fogadnak gyerekeket – tájékoztatta a hatóság az MTI-t.

Ételminták és dokumentumok

Összességben a táborok üzemeltetése megfelelt az élelmiszerbiztonsági jogszabályoknak. Pozitívumként értékelték, hogy az ételek és az élelmiszerek nyomon követése minden esetben megfelelő volt. Az ételminták kezelésével és a HACCP-ben előírt dokumentumok naprakész vezetésével is alig akadt gond.

A hiányosságok

Ugyanakkor a hiányosságok között említették, hogy több esetben a dolgozók nem rendelkeztek érvényes egészségügyi könyvvel, a fertőtlenítő mosogatás nem mindenhol valósult meg, valamint a konyhákon használaton kívüli, vagy épp oda nem illő tárgyakat tároltak.

Azonnal javították

Emellett a dolgozók élelmiszerbiztonsági és higiéniai tudása is többször hiányosnak bizonyult. A kisebb hiányosságokat az ellenőrzés ideje alatt azonnal javították.

Fővárosi kivétel

Összességében elmondható, hogy két eset kivételével a jogszabályoknak megfelelően működnek a nyári táborok. Ahol hibát találtak: egy budapesti és egy Komárom-Esztergom vármegyei tábor üzemeltetőivel szemben indítottak eljárást.

Kifogásolható higiénia

Táborokat is kiszolgáló két vendéglátóhellyel szemben azonnal intézkedtek. Egy budapesti bisztró és egy Komárom-Esztergom vármegyei étteremnél is súlyos élelmiszerbiztonsági szabálytalanságokat tártak fel. Példaként említették, hogy az ételeket nem megfelelő helyen és hőmérsékleten tárolták, de a higiéniai körülmények is erősen kifogásolhatóak voltak. A BudapestKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: élmény és kikapcsolódás a gyerekeknek a nyári tábor – fotó: illusztráció