Több területen is módosította a beutazási lehetőségeket a kormány. Többek között elfogadják a schengeni tagállamban készült PCR-tesztet, és a sport mellett már kulturális rendezvényre is lehet jönni.

A kormány összegezte a szeptember 1-jén életbe lépett beutazási korlátozások eddigi tapasztalatait és azt a döntést hozta, hogy a magyar gazdaság zavartalan működéséért az üzleti célú beutazást a továbbiakban engedélyezik. Pontosították a külföldön végzett tesztekre vonatkozó szabályozást is.

Péntek este a Magyar Közlönyben megjelent a vonatkozó rendelet is. Ennek alapján a következő változások lépnek életbe szeptember 5-től:

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Magyarországi kulturális intézmény foglalkoztatottjai is magyar állampolgárokkal azonos megítélés alá esnek, ha külföldön megrendezésre kerülő kulturális rendezvényen fellépőként vagy technikai személyzetként való részvételét követően lép be Magyarország területére. Azaz külföldi előadók jöhetnek koncertezni, színházat csinálni, és egyéb kulturális tevékenységeket végezni, ha bemutatnak két negatív PCR tesztet, amit öt napon belül, legalább 48 órás különbséggel végeztek el.

Az elfogadott tesztek is változnak: korábban Magyarországon kellett két tesztet végeztetni, hamarosan azonban a schengeni országokban, az USA-ban, és Kanadában elvégzett teszteket is elfogadják. A teszt eredményét magyar és angol nyelvű okirattal is igazolni kell ahhoz, hogy ne kelljen két hétre karanténba vonulni.

„Ha a  Magyarországról történő kiutazás célja olyan üzleti vagy gazdasági célú tevékenység, amelynek tényét a  magyar állampolgár Magyarországra történő visszautazásakor igazolja, a  magyar állampolgár a  kiutazást követően Magyarország területére korlátozás nélkül beléphet” – azaz az üzleti utakat korlátozások nélkül engedik. Külföldi állampolgárok is ugyanilyen feltételekkel jöhetnek hozzánk üzleti útra.

Sporteseményre, a  sportrendezvényre, illetve a  kulturális rendezvényre érkezőknek a megelőző 3 napon belül, egy alkalommal elvégzett PCR teszt is elegendő. Aki ilyen rendezvényre érkezik, annak már rendelkeznie kell jeggyel, és meg is vizsgálhatják Magyarországon.

Kiemelt kép: illusztráció