Azt mindenki tudja, hogy a kerékpár gerincét a váz adja. Anyagának, kialakításának fontos szerepe van a későbbi felhasználás során, ezért ha valaki rászánja magát, hogy épít egy bringát, ennél a pontnál érdemes hosszabb időt tölteni. 

Hogy miért? Mert nem mindegy, hogy milyen használatra tervezi a bicajt. Az a legjobb, ha összegyűjti azokat a tulajdonságokat, amiket elvár a leendő járgánytól, így tudni fogja, hogy milyen irányba induljon keresgélni. Lehet, hogy valamivel több időbe telik, mire teljesen készen lesz a gép, de annak is megvan az izgalma, ha mint kincseket vadássza le a szükséges alkatrészeket. 

1. Alapanyag

A vázak jellemzően acélból, alumíniumból vagy ezek ötvözeteiből készülnek. A Kerékpárwebshop.eu webáruház váz kínálatában megtalálja a legnépszerűbb alapanyagokból készült darabokat. Az alumínium olcsó, könnyen megmunkálható, könnyű és hajtás irányban merev. 

Hátránya pont ebből adódik, hogy kevésbé képes elnyelni a rezgéseket. Az acél nem éppen kis súlyú, ennek ellenére rendkívül népszerű, mert nagy a szakítószilárdsága és kellően merev. A költségesebb anyagok között találja a karbont, amit a NASA fejlesztett ki az űrhajózáshoz. Nagyon jó a merevsége, könnyű, elnyeli a rezgéseket. 

Ennél is drágább kategóriába tartozik a titán, ezért viszonylag ritka. A Scandiumért szintén mélyen a zsebbe kell nyúlni, mert egy nagyon ritka földfém szükséges az előállításához. Könnyű, strapabíró, de az ára miatt inkább az alumíniumvázakat ötvözik vele.

2. Hol fog tekerni a bringával?

A következő lépésben az irányvonalat célszerű minél konkrétabban meghatározni. Milyen gyakran tervezi használni a bicót? Inkább aszfalton fog vele közlekedni vagy extrém sportra használná? Esetleg jó lenne, ha itt is, ott is megállná a helyét? Mennyire fontos a végsebesség? Mennyire legyen komfortos? Szükséges-e, hogy legyenek rajta kiegészítők: csomagtartó, sárvédő, kulacstartó? 

Teleszkópos legyen vagy merev villás? Ha összeírja az igényeit, akkor előbb vagy utóbb nagyon szépen körvonalazódni fog, hogy tulajdonképpen melyik az a kerékpártípus, ami leginkább megfelel az igényeinek.

3. Mekkora méret kell?

A vázméret eltalálása nagyon fontos. Szerencsére mire idáig eljut, addigra már tudni fogja, hogy milyen stílusú bringa szolgálná a legjobban a személyes preferenciái alapján. Vannak bringák, amik jellemzően egy kerékméretre vannak kalibrálva (országúti, trekking, cross trekking), ez némileg egyszerűsít a dolgon. 

A szükséges vázméretet a testmagasság és a belső lábhossz alapján szokták “belőni”. A népi módszer szerint akkor ideális méretű a drótszamár, ha a két lába közé véve az ülepe és a felsőcső között nagyjából 4-6 cm távolság van. Figyelni kell rá, hogy a gyártók eltérő méretezést használhatnak, illetve van aki collt, van, aki cm-t, van aki a konfekcióméretek jelöléseit használja. 

Mivel ezek a többségnek megfelelő szabványok, amennyire csak tudja, a nyereg és a kormány beállításával igazítsa saját magára! Jó testtartással még hosszú távú bicajozás után sem lesz derék- és hátfájdalma.

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos mérések szerint a Like Company hírportáljait a forgalmas napokon 600 ezer ember olvassa.