Több fővárosi kerület lakossága is csökkent az elmúlt egy évben, az agglomerációban viszont továbbra is jellemző a növekedés. A rangsor élén Érd áll, ahol 821 fővel nőtt a lélekszám a legutóbbi mérés óta.

Zsugorodó fővárosi kerületek

Az ország legnagyobb városai közé sorolható vármegyeszékhelyek, valamint több fővárosi kerület zsugorodott a múlt év során az állandó lakosok számát tekintve, miközben az agglomerációs körzetek települései szerte az országban népszerű költözési célpontnak számítottak – ez derül ki az ingatlan.com legfrissebb elemzéséből. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Erősödtek az agglomerációs települések

Folytatódott a korábbi évekre jellemző trend, az agglomerációs települések ugyanis erősödtek, a drágább lakásokkal rendelkező, nagyobb városokban pedig csökkent a népesség.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Ugyanannyi pénzért nagyobb lakóingatlan

„Sokak ugyanis a kiköltözéssel válaszoltak a magas lakásárakra, ehhez pedig hozzájárult a lakáshitelkamatok emelkedése is. Összességében ugyanannyi pénzért egy-egy nagyvároshoz képest annak vonzáskörzetében nagyobb lakóingatlant lehetett vásárolni. Ezzel a lehetőséggel pedig továbbra is sokan éltek” – így értékelte a múlt évi változásokat Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Érd vezeti a rangsort

Egy év alatt Érd lakossága 821 fővel nőtt, ezzel a budapesti agglomeráció egyik legnagyobb városa vezeti az országos rangsort. Az érdi átlagos négyzetméterárak a kínálati piacon pedig egy év alatt 16 százalékkal 753 ezer forintra emelkedtek.

Erdőkertes, Nagytarcsa, Biatorbágy, Gyömrő

Érd után további budapesti agglomerációs települések következnek: a Pest vármegyei Erdőkertesen, Nagytarcsán, Biatorbágyon és Gyömrőn 343–360 fővel nőtt a lakosság. A szóban forgó településeken az átlagos négyzetméterárak 4–21 százalékkal 661–813 ezer forintra emelkedtek.

Növekedés, drágulás

„A lakosságszám szerinti változását nézve a top 10-ben szerepel még többek között a szintén Pest vármegyében lévő Vácrátót, ahol a lakosság 12 százalékos bővülését 17 százalékos drágulás kísérte, így a négyzetméterárak 733 ezer forintra nőttek. A legjobb tízben az egyetlen nem Pest vármegyei település Hajdúsámson, a Debrecen vonzáskörzetében található településen a lakosok száma 254 fővel bővült, az átlagos négyzetméterárak pedig 15 százalékkal 439 ezer forintra emelkedtek” – tette hozzá Balogh László.

Csökken a fővárosi összlakosságszám

A másik végletet vármegyeszékhelyek és a budapesti kerületek képviselik. A fővárosi összlakosságszám tavaly 13 ezer fővel tovább csökkent 1,63 millióra. Budapest IV. és XXI. kerületében, Pécsen, Szegeden, Debrecenben és Miskolcon 1133–2259 fővel lettek kevesebben.

Drágultak az ingatlanok

Az ingatlanok a lakosok számának visszaesése ellenére drágultak, az átlagos négyzetméterár ugyanis ezekben a városokban és kerületekben 14–21 százalékkal népesség, a kínálati árak ugyanakkor így is 13–21 százalékkal emelkedni tudtak, mégpedig 435–729 ezer forintra – szemlézte a 24.hu.

Maradt még kereslet a lakásokra

„A lakosságszám-csökkenést elkönyvelő budapesti városrészek és vármegyeszékhelyeken bekövetkező lakásdrágulás azzal magyarázható, hogy az arányokat tekintve mindössze 1 százalék körüli mértékben esett vissza a népesség, így marad kereslet az ottani lakásokra. Ráadásul a budapesti kerületek és az egyetemvárosok a befektetési célú vásárlók kedvelt célpontjai, ami pedig felfelé húzza vagy megtámasztja az árakat” – magyarázta Balogh László. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: 821 fővel nőtt Érd lakossága egy év alatt. Fotó: archív