Szenteste például csak az éjszaki buszokkal lehet utazni, de a HÉV-ek járni fognak. A MÁV járatain is több változás lép életbe.

Ekkor indulnak utoljára a nappali járatok

December 24-én a járatok reggel és napközben szombati menetrend szerint közlekednek. A korábbi évek gyakorlata szerint a nappali járatok jellemzően 15 és 16 óra között indulnak utoljára, ezt követően az éjszakai közlekedési járatokkal lehet utazni, valamint a H5-ös, a H6-os és a H8-as HÉV is közlekedik – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK.) A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Négy után már csak éjszakai busz fog járni

A bevásárlóközpontok korábbi zárása miatt, a járatok jellemzően 14 és 15 óra között térnek be utoljára az áruházakhoz, utána nappali üzemzárásig az üzletközpontok érintése nélkül közlekednek, kivéve a 64-es és 22-es autóbuszokat, amelyek nappali üzemzárásig 60 percenként továbbra is megállnak majd a nagyobb kereskedelmi központoknál. Az éjszakai járatok kb. 15:30 és 16:00 között indulnak el.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Néhány kiemeltebb járat közlekedése

  • A 6-os villamos 16 óra és 20 óra között 10 percenként, 20 órától 15 percenként közlekedik.
  • A 100E autóbusz a szombati napokra meghirdetett menetrend szerint, teljes üzemidőben közlekedik.
  • A 200E autóbusz 16 óra után 30 percenként közlekedik.
  • Az éjszakai autóbuszjáratok 16 óra után az éjszakai időszakban megszokott ütem szerint közlekednek, ezen felül 16 óra és 18 óra között többletindulásokkal közlekedik a 907-es, a 909A, a 914-es, a 916-os, a 923-as, a 931-es, a 950-es, a 950A, a 956-os, a 973-as, a 979-es, a 979A és a 990-es.
  • A 934-es autóbusz 18 óráig Pesterzsébet és Békásmegyer, utána a munkanapi közlekedési rend szerint csak a Nyugati pályaudvar és Békásmegyer között közlekedik.

HÉV-közlekedés lesz szenteste is

A H5-ös, a H6-os, a H8-as és a H9-es HÉV 16 óra után a hétvégi gyakoriság fokozatos csökkentésével közlekedik. Csömörre cinkotai átszállással lehet eljutni. A vonatok indulási időpontjai ide kattintva, az adott járat menetrendi oldalán érhetők el. A H7-es HÉV a nappali járatokhoz hasonlóan kb. 16 óráig jár, azt követően a 979-es éjszakai busszal lehet eljutni Csepelre.

Aztán már ismerős lesz minden

December 25-én és 26-án, karácsony első és második napján a nappali járatok ünnepnapi, illetve munkaszüneti napi közlekedési renddel közlekednek. December 27-től 30-ig az iskolaszüneti menetrend lesz érvényben, emellett az utasforgalom változása és a gyengébb közúti forgalom miatt a metrók, számos villamos-, trolibusz- és autóbusz év végi menetrend szerint közlekedik.

Szilveszterre besűrítenek

December 31-éről január 1-jére virradó, szilveszter éjszaka a várhatóan megnövekedő utasforgalom miatt valamennyi éjszakai autóbuszjárat jelentősen sűrűbben indul, továbbá egész éjjel közlekedik az M2-es és az M4-es metró, az M3-as metró Kőbánya-Kispest és a Kálvin tér között (a Nagyvárad téren megállás nélkül áthalad), az M30-as állomáspótló autóbusz, illetve a 4-es és a 6-os villamos. Ezen felül hosszabbított üzemidővel közlekedik az M1-es metró, illetve a MÁV-HÉV tájékoztatása szerint minden HÉV-vonalon egész éjjel közlekednek a vonatok.

Így alalul a metrópótlás

Az M3-as metró december 23. és január 1. között mindennap egész nap a Újpest Központ és a Göncz Árpád városközpont, illetve Kőbánya-Kispest és a Kálvin tér között jár, a Göncz Árpád városközpont és a Kálvin tér között pótlóbusszal utazhatnak. Január 2-tól 6-ig az iskolaszünetben érvényes munkanapi menetrend lesz érvényben.

Érdemes időben tájékozódni

Karácsonykor, majd szilveszterkor és újévkor az átlagos hétvéginél jóval nagyobb utasforgalom várható, ezért a MÁV és a Volánbusz arra kéri utasait, hogy időben tervezzék meg utazásukat, indulás előtt tájékozódjanak a menetrendváltozásról.

Már online is lehet jegyet venni

Érdemes a menetjegyek megvásárlásáról is időben gondoskodni, biztosítva a helyet az utazásra. A pénztárak előtti sorban állás elkerülése érdekében a menetjegy elővételben, online és mobilon is kényelmesen megváltható. A MÁV-Volán-csoporthoz tartozó közlekedési társaságok – a MÁV-START, Volánbusz, és a MÁV-HÉV – az ünnepekhez igazították a járatok közlekedési rendjét.

Több kocsit csatolnak

A MÁV-START december 22-től január 2-ig terjedő ünnepi időszakban a frekventált napokon az InterCity-k esetében az IC+ 1. osztályú és bisztró kocsi mellé a legforgalmasabb vonatokhoz még egy 1. osztályú kocsit kapcsol, továbbá a 2. osztályú vonatrészeket is megerősítik, járatonként 1-5 többlet kocsival közlekednek.

Január másodikától jön a megszokott munkanap

A MÁV-START vonatai karácsonykor és év végén, újévkor a következők szerint közlekednek: december 24-én a szombatra, december 25-én az ünnepnapra, december 26-án a vasárnapra érvényes menetrend szerint. Év végén, szilveszterkor és jövő év elején sem változik a naptári naphoz képest a vasúti közlekedési rend, azaz 30-án pénteki, 31-én szombati, újév napján vasárnapi, január 2-tól pedig a már megszokott munkanapi menetrend szerint járnak a vonatok.

De mi a helyzet az elővárosi vonalakkal?

A budapesti elővárosi vonalak többségén feloldják a karácsony és újév között korábban alkalmazott közlekedési korlátozások jelentős részét, a személy- és gyorsított vonatok az ünnepi időszakra eső munkahéten is sűrű kiszolgálást biztosítanak. Az esztergomi és a veresegyházi vonalon a megszokott munkanapi menetrend szerint közlekednek a vonatok. A martonvásári Z30-as és a százhalombattai S40-es betétjáratok is közlekednek az utolsó munkahéten.

Több vonalon sűrített járatkövetés lesz

A Budapest–Vác–Szob vonalon a Nyugati pályaudvarról délután és este minden megszokott G70-es vonat jár és reggel a főváros felé is minden munkanapi vonat indul Szobról, illetve Vácról. Az S70-es váci vonatok december 24-én, 25-én és 26-án ritkábban, csak óránként indulnak. A hatvani vonalon reggel a főváros irányába az év végi munkanapokon is a most bevezetett sűrű járatkövetést biztosítják. A ceglédi vonalon év végén is félóránként indulnak a délutáni S50-es vonatok a Nyugati pályaudvarról. A nagykátai vonalon reggel a főváros felé a megszokott munkanapi menetrend lesz érvényben, délután és este néhány elővárosi vonat kimarad a menetrendből. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

(kiemelt kép: MTI/Bruzák Noémi.)