Fut a város pénze után az új polgármester, 2 milliós közbeszerzési bírság kiszabása után az uniós ellenőrök nagyjából 50 millió forintos büntetést helyeztek kilátásba az érdi Fácán utcai óvoda építésének gyanús lebonyolítása miatt. Csőzik Zoltán nem örülne, ha a várossal fizettetnék ki a bírságot, perelni akar.

A Fácán utcai ovi közbeszerzési eljárása az előző városvezetés idején indult. Az történt, hogy a 278 millió forintos beruházás közben az egyik meghívott cég a győztes társaság alvállalkozója lett. Az ilyen összefonódás súlyosan sérti a közbeszerzési törvény legfontosabb alapelvét. Ezért a közbeszerzési döntőbizottság megbírságolta a érdi önkormányzatot és a közbeszerzési eljárásban részt vett két céget.

Az önkormányzatot a döntőbizottság azért marasztalta el, mert fel kellett volna ismernie, hogy a közbeszerzési törvény alapeleveit sértő helyzet állt elő, és lépnie kellett volna a jogellenes állapot megszüntetése érdekében – írja az Átlátszó.hu.

Az érdi Fácán óvoda újjáépítésére miatt kiírt közbeszerzési pályázat ügyében a Közbeszerzési Hatóság elnöke kezdeményezte az eljárást. A döntőbizottság az érdi önkormányzatot kétmillió forintra, az eljárásban nyertes General-Invest Bau Kft.-t, valamint a később alvállalkozóként fellépő RO&MI VILL Kft.-t egy-egymilló forintra bírságolta.

50 millió is lehet a bírság

Csőzik László, Érd polgármestere az elmúlt hetekben többször nyilatkozott a Fácán utcai óvoda közbeszerzésének ellentmondásos körülményeiről. Kijelentette, hogy az uniós ellenőrzés végén akár a támogatási összeg 25 százalékát, csaknem 50 millió forintot kell visszafizetni.

A közbeszerzési döntőbizottság “feltárt egy olyat, amit nem volt szép” – jelentette ki Csőzik László a Fácán utcai óvodaépítés körülményeiről a közgyűlés január 30-i ülésén. „Amit ott olvastam, az nagyon nem tetszett nekem” – mondta, majd hozzátette: más érdi közbeszerzéseket is megvizsgálnak.

Százmilliókat nyertek az ovira

Az érdi önkormányzat egy uniós pályázat keretében a Fácán óvoda újjáépítésére csaknam 300 millió forint támogatást nyert el 2016. novemberében. Az építési munkálatokat 2019. nyarán fejezték be. Az óvoda újjáépítésére kiírt közbeszerzést nem nyilvánosan, a kiválasztott cégek meghívásával indította meg Érd korábbi vezetése.

A nyertes cég, a General-Invest Bau Kft. a tizes évtizedben sorozatban nyert közbeszerzési eljárásokat nagyjából 1,5 milliárd forint értékben. A cég tulajdonosa a portál szerint a város korábbi fideszes alpolgármesterének rokonságához tartozik.

Január 30-án Csőzik Zoltán polgármester arról tájékoztatta az érdi közgyűlést, jogorvoslatot kérnek az elmarasztaló döntéssel szemben, a fellebbezést márciusban tárgyalja majd a bíróság.

Kiemelt kép: Érd, Fácán közi óvoda – Forrás: érdmost.hu