Megmérgeztek egy kutyát Dunakeszin. A szomorú esetről a gazdája számolt be az egyik helyi Facebook csoportban. A napokban a Margitszigeten is kutyamérgezések történtek, az ügyben a rendőrség is vizsgálódik. 

Nehezen vette a levegőt

Csütörtök délután szomorú eset történt Dunakeszin. Egy kutyás gazdi tájékoztatta a helyieket, hogy valaki megmérgezte a család kuvaszát. A kutya gazdája azt írja, a munkahelyéről hazaérve arra lett figyelmes, hogy az eb lassabban mozog és nehezen veszi a levegőt. Először azt hitték, az állat lába sérült, hiába adtak neki fájdalomcsillapítót, állapota nem javult. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Nagyon rosszul lett a kutya

A kutya egyre rosszabbul lett, míg végül, este 9 óra körül, bevitték az ügyeletes állatkórházba. „Az ügyeletre érve már lábra sem tudott állni, véres volt a nyála, nagyon rázkódott hörgött és nyöszörgött. A vizsgálóba már csak bevinni tudtuk. Megjött a diagnózis: megmérgezték, valószínű csigaméreggel, vagy patkányméreggel, esetleg a kettő keverékével” – írta a kuvasz gazdája. 

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Szelíd kutya volt

„Az ügyeletes állatkórház mindent megtett, erőn felül küzdöttek érte, de sajnos nem sikerült megmenteni, 11 óra körül elment” – írta a dunakeszi nő. „Az én kutyám okos, hangos házőrző volt, a kuvasszal szembeni általános előítéletek ellenére egy igazán jólelkű, szelíd, félénk, de irányunkban védelmező kutyus volt”. 

Bedobhatták a mérget

A gazdi szerint kutyája sosem bántott senkit, nem szökött el, senkitől sem fogadott el ételt, az egyetlen “bűne” volt, hogyha ismeretlen ember jött közel a kerítéshez, azt rendesen megugatta.„Valószínű délelőtt/ napközben, amíg senki nem volt otthon, dobhatott be neki valami végtelenül jóindulatú személy a kerítésen jutalomfalatba csomagolt mérget. Mivel sajnos a terület nem kamerával megfigyelt, így konkrét gyanúsított nincs, ismeretlen tettes ellen fogunk feljelentést tenni”. 

Idegen helyen sem evett

„Amiért megosztom ezt veletek – bár mélységesen fáj beszélni róla – hogy figyeljetek a kutyusokra. Több kutyusunk is volt korábban, sosem éltünk át hasonlót, a környékünkön eddig nem volt jellemző az ilyesmi. A kutyusunk a földről utcán, idegen helyen nem evett fel soha semmit, a saját kertünkből viszont igen, ott sokszor saját maga ásta el későbbre a finom falatokat; valószínű a mérgező jutalomfalatot is ezért ette meg”. 

Erre figyelmeztet a károsult gazdi

„Figyeljetek a kutyusokra, ha tehetitek, szereljetek fel kültéri kamerát, ha a kutyus kertben él. Nagy mennyiségű méreg esetén – mint a mi esetünkben is – , vagy ha sokáig rejtve maradnak a tünetek, sajnos nem sokat lehet tenni” – tanácsolja a helyi kutyatulajdonosoknak a gyászoló gazdi. 

Mérgezés a Margitszigeten

Több gazda rosszullétet tapasztalt a kutyájánál az elmúlt napokban miután a Margitszigeten sétáltak. A közösségi médiában megjelent bejegyzések szerint a kutyákra imbolygó járás, koordinálatlan mozgás, remegés volt jellemző. A kutyások gyanúi szerint ezeket a rosszulléteket a Margitszigeten szétszórt kutyatáp okozhatta. A Police.hu azt írta, hogy ugyan feljelentés és bejelentés sem érkezett a rendőrséghez, a Budapesti Rendőr-főkapitányság 13. Kerületi Rendőrkapitánysága hivatalból ismeretlen tettes ellen rendelt el nyomozást állatkínzás gyanúja miatt.

Mik okoznak leggyakrabban mérgezést?

Fagyálló hűtőfolyadék: A gépkocsik hűtővizéhez kevert fagyálló folyadék, az etilén-glikol súlyosan mérgező, életveszélyes vegyszer mind a kutyák, macskák, mind az ember számára. Elfogyasztása után viszonylag gyorsan visszafordíthatatlan idegrendszeri károsodás, toxikózis és később veseelégtelenség, veseleállás következik be. Talán az egyik legveszélyesebb ilyen szer, tekintettel arra, hogy íze édes. Az állat nem tagadja meg felvételét. Tünetei kezdetben dülöngélés, koordinálatlan mozgás, részegséghez hasonló állapot. Később esetleg hányás, elfekvés, görcsök, idegrendszeri tünetek, végül néhány napon belül elhullás.

Patkányméreg

A rágcsálók irtására gyakran kihelyezett granulátumok hatóanyaga legtöbbször valamilyen kumarinszármazék, ami a véralvadás zavarát okozza. A szervezetben folyamatosan, normál körülmények között is keletkező kisebb-nagyobb vérér sérülések okozzák a folyamatos, lassú, de akár végzetes vérfogyottságot, anémiát. 

Csigaméreg

Kertekben a meztelen csigák kártételének megakadályozására szoktak kihelyezni olyan granulátumot, amelynek hatóanyaga a metaldehid. Súlyosan mérgező idegméreg, elhullást okozó szer. Ellenszere nincs. Egyetlen védekezési lehetőség a mielőbbi hánytatás, továbbá támogató infúziós kezelés, görcsoldók adása. A tünetek súlyossága függ a felvett mennyiségtől. Sajnos viszonylag gyorsan, súlyos görcsrohamok, idegrendszeri tünetek mellett történik meg az elhullás még a rendelőbe érkezés előtt. A görcsök miatt néha extrém magas testhőmérséklet emelkedés is bekövetkezik. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció