Félhordónyi gőzölgő, tömény sósavat hagyott valaki a Haller utcában egy ház előtt. Az esetről Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere számolt be. A sósav maradandóan károsíthatja a légzőszerveket, szemet és a bőrt.

Súlyos baleset történhetett volna

A szerencsén múlott, hogy időben bejelentést kapott az önkormányzat a mérgező anyagról, ezért nem történt súlyos sérülés. A veszélyes, maró anyagot egy erre specializálódott cég segítségével szállították el az utcáról.

Nem azért van ám az önkormányzat…

Baranyi Krisztina így fogalmazott a közösségi oldalán: „Az önkormányzat nem azért van ám, hogy te spórolni tudj azzal, hogy az utcára dobod a szemeted.”

Felvette egy kamera az elkövetőt

A polgármester állítása szerint tudják már a hordót szállító autó márkáját, azt, hogy szilveszter este rakták ki az utcára és van kamerakép is az elkövetőről.

Feljelentést tettek

A polgármester a veszélyes hulladék elhelyezése miatt feljelentést tett, szerinte ugyanis „felelnie kell annak, aki egészséget, életet veszélyeztet a hanyagságával”.

Nem használnak ilyent az országban

Vasárnap este egy másik posztot is megjelentetett a polgármester, ebben a savat tartalmazó hordokról kérdezi az embereket: „A képen látható hordó több okból is érdekes, az egyik a rajta látható úgynevezett teg, amelyet a graffitisek monogramként használnak, a másik pedig az, hogy a szakemberek szerint ilyen zárókupakkal gyártott vegyszeres hordót nem használnak az országban. Olyannyira nem, hogy le sem tudták zárni az ártalmatlanításra elszállított ballont, mert nem találtak rá megfelelő zárókupakot” – írta a polgármester.

Orosz szabvány

Egy posztoló arról számolt be, hogy szerinte “a hordó nem mai csirke, a kommunizmus hagyatéka, orosz szabvány. Ilyen már csak a porosodó pincékbe lomosokba van” – fogalmazott a hozzászóló.

Hordókról posztolt a polgármester

Sósav

A sósav a hidrogén-klorid tiszta, színtelen, szúrós szagú vizes oldata. Korrozív, az iparban széles körben használt erős sav. A tömény (füstölgő) sósav savas ködöt képez. Mind a köd, mind maga az oldat marja az emberi szöveteket, maradandóan károsíthatja a légzőszerveket, szemet, bőrt és beleket.

Kiemelt kép: Az utcán talált savas hordó – Forrás: Facebook/Baranyi Krisztina