Beindult a főszezon, ráadásul a magyar oltásokat, beleértve a Sputnyikot és a kínait is, elfogadják Horvátországban. A határállomásokon kiszámíthatatlan a sor hossza, az autópálya fizetőkapuknál pedig 10 km-es sorok araszolhatnak. Merre érdemes utazni, hogyan lehet kikerülni a tömegeket és hol vannak fix traffipaxok Horvátországban? Itt a válasz!

400 ezer magyar

Évente csaknem 400 ezer magyar indul Horvátországba, hogy az Adriai-tengeren partján kapcsolódjon ki. Annak ellenére, hogy a horvátországi tengerparton szinte nincs klasszikus homokos tengerpart, a legnépszerűbb autós úti cél, hiszen a legközelebb van Magyarországhoz. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Elfogadják a magyar oltási igazolást

A legtöbbeb az M7-es autópályán indulnak Horvátországba. Nekik le sem kell menniük a sztrádáról a Letenye-Gorican határátkelőn fognak belépni Horvátországba. A horvátok elfogadják a magyar védettségi igazolványt, beléphetnek azok is, akik Szputnyikot, vagy kínai vakcinát kaptak.

Napi 300 ezer érdeklődő olvasó! A BudaPestkörnyéke.hu a 11. legolvasottabb hírportál lett Magyarországon. Részletek itt. Közben ne hagyd ki a napi programajánlatunkat sem, mert Budapesten és környékén mindig történik valami. Ide kattintva megnézem a friss programokat.

 

 

Hétvégeken nagy torlódásra készülj

Ökölszabályként kimondható, hogy augusztushoz közeledve a hétvégéken és már pénteken is jelentős torlódások alakulnak ki ezen a határállomáson, ezért, akinek nem fontos, ne az autópályán lépjen be Horvátországba.

Határállomás-infó – nagyíts bele és a részletekért kattints a jelölőkre

Válassz kisebb határállomást

Érdemes megfontolni a Mohácshoz közeli Udvar, Drávaszabolcs, vagy Dél-Somogyban a barcsi határátkelőt. Ezek az átjárók másfél órás autóútra vannak a Belgrád-Zágráb autópálya tengelytől, amely ugyanabba a zágrábi körgyűrűbe csatlakozik be, mint akik, Letenyénél, autópályán mennek át a határon. A kerülő nem biztos, hogy hosszabb, időben pedig szinte biztos, hogy megtérülő lehet.

Fizetős autópályák

A horvát autópályák fizetősek, általában arra érdemes készülni, hogy Splitig nagyjából 10-15 ezer forintot kell fizetni, attól függően, hogy ki hol lép be az autópályára. Bankkártyát és eutót is elfogadnak, de ha euróval fizetünk kunában adnak vissza. Mivel a zágrábi „M0-ás körgyűrű” ingyenes, így a határ és Zágráb között, majd Zágtráb és a tengerparti célálomás között kell megállni egy fizetőkapunál.

Horvát autópályadíjak 2021 – klikkelj a jelölőre a részletekért

Hatalmas torlódás Zágráb-Luckonál

A horvát médiában is rendszeres hír, hogy a zágrábi körgyűrűnél lévő fizetőkapunál, Luckonál mekkora sor torlódott éppen fel. Nyári hétvégeken nem ritka az 50 km-es torlódás sem. Mivel a zágrábiak úgy járnak az Adriára, mint a budapestiek a Balatonra, vagyis óriási a forgalom péntek délután és szombaton, visszafelé pedig vasárnap. Ha nem akarsz itt belekeveredni egy sok órás araszolásba, ne hétvégén utazz erre, vagy kerüld ki.

Kikerülni a forgalmas fizetőkaput

Akik Horvátország déli részén, Dalmáciában nyaralnak nincsenek könnyű helyzetben, mert a luckoi fizetőkaput csak akkor tudják kikerülni, ha már Károlyvárosnál (Karlovac) lemennek a sztrádáról és az 1-es vagy a 36-os úton mennek tovább. Nem biztos, hogy megéri a kerülő, mert a horvát alsórendű utak mentén nagyon sok a kistelepülés, ezért csak lassan lehet haladni.

Ingyenes elkerülőút is van

Aki nem siet Dalmáciába, vagy onnét haza, érdemes kikerülni az autópályát. Az utazás pár órával hosszabb lesz, de szebb is. A dalmát-autópálya megépülése előtt mindenki az 50-27-54-es főútvonalakat használta Zadarig. Ez az út Gracac és Posedarje közötti 50 km-en nagyon látványos. Átkelünk a magas Velebit-hegységen és magasról pillantjuk meg az Adria kékségét, a sok szigetet, öblöket. Előnye az útnak, hogy sok helyen lehet megállni és jó éttermeket is könnyen fel lehet fedezni.

Traffipaxok

Horvátországban a sebességhatárok teljesen azonosak a magyar szabályozással, azonban az utak mentén sokkal több automata traffipaxot telepítettek, ezek pedig nem úgy néznek ki, mint a magyar VÉDA-kapuk, amelyek előtt mindenki biztosan lelassít. Az alábbi térképen megnézheted hol vannak traffipaxok. Vidd magaddal a cikkünket Horvátországba és kerüld el a bírságokat, dugókat! A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Horvátországi traffipaxok térképe

Kiemelt kép: Strand a Krk-szigeten – Fotó: BPK