A legtöbben ha meghallják, hogy egy weboldal címe ékezetes, automatikusan az ékezet nélküli változatot kezdik el begépelni böngészőjükbe. A kevésbé tapasztalt netezők azonban nem feltétlenül vannak ezzel így, és az ékezetes formában próbálják felkeresni az adott webhelyet.

Nos, ha vállalkozásod nevében ékezet van, akkor érdemes gondolni erre az utóbbi eshetőségre is. Máskülönben felhasználókat, potenciális vásárlókat, megrendelőket veszíthet a céged.

Valóban ékezetes az ékezetes domain?

Bár a felhasználók ékezetes domain esetén a böngészőjük címsorában úgy látják, mintha ékezetes lenne az URL, valójában erről szó sincs. Technikailag ugyanis nem ékezetes betűket tartalmaz az ilyen cím. Akkor mégis mit?

Az ékezetes betűket domainregisztrációkor punycode változatban szükséges megadni. A manapság használatos böngészők automatikusan átalakítják az ékezetesen megadott karakterláncokat punycode alakká. Domainregisztrációkor azonban a punycode változatot kell megadni.

Ehhez nem kell azonban bonyolult számításokat végezni vagy hosszasan táblázatokat bújni. Az AB Plusz weboldalán ugyanis találsz ékezetes domainkonvertálót, aminek működése pofonegyszerű. Írd be ékezettel azt a karaktersort, amit weboldalad címének szánsz, majd klikkelj a konvertálás gombra. Egy pillanat múlva máris megkapod azt a punycode-ot, amit meg kell adnod majd a domainregisztráció alkalmával.

Ékezetes domainvégződések

Ékezetes domain esetén éppen azokat a végződéseket tudod választani, mint normál esetben. Ha magyar nyelvű a weboldalad, kifejezetten magyarokat célzol, akkor a .hu-s lesz a legmegfelelőbb számodra.

Ha nemzetközi oldalt hozol létre, akkor érdemes a .com, a .net vagy a .eu végződés közül választani. A .eu a legújabb ezek közül, ezeket az Európai Unió területén működő vállalkozások szokták választani.

Kell még valami?

Ahhoz, hogy elindíthasd ékezetes weboldalad, először is érdemes lefoglalni az ékezet nélküli változatot, ha még nem tetted. Éves szinten nem egy nagy összeg, viszont megelőzheted, hogy valaki ne találja meg a honlapodat.

Ha mindez megvan, akkor tárhely is kell a weboldaladhoz. Ha nincs túl nagy tapasztalatod a weboldalépítésben, -szerkesztésben, akkor érdemes keretrendszert használnod. A WordPress tökéletes megoldás lehet, hiszen sablonokkal gyorsan elkészíthető, és komplex programozói tudás sem kell a napi szintű szerkesztéséhez.

Érdemes eleve WordPress CMS-re optimalizált csomagot választanod. Ez a Softaculous alkalmazással pillanatok alatt telepíthető. Az AB Plusz SSD webtárhely csomagjaival a WordPress oldalad optimálisan fog futni. 

Akár régebbi, akár a legújabb verziójú PHP is választható. A legújabb WordPress verzió telepítése is szinte gyerekjáték. A webes védelemnek köszönhetően az oldal feltörésének esélye is minimális.

Ez a cikk szponzorált tartalom. Ha Ön is szeretne ilyent Budapest környékének egyik legismertebb hírportálján, amely a forgalmas napokon már Magyarország legolvasottabb hírportáljai között van, akkor kattintson ide!