Amikor lefoglaljuk a nyelvvizsga napját, hajlamosak vagyunk úgy hozzáállni a tanuláshoz, mint Pató Pál úr: ,,ej, ráérünk arra még!”. Aztán egyszer csak észre sem vesszük, és alig pár hetünk van a rettegett dátumig. Ilyekor joggal érezzük úgy, hogy semmit nem tudunk, és már a teszt puszta gondolatától is görcsbe rándul a gyomrunk. Így is van esély átmenni? Igen! Éppen ezért az alábbiakban valóban működő ,,last minute” tippek következnek!

Miért ne halogassunk?

A halogatás egy rendkívül kellemetlen állapot, amikor is próbálunk úgy tenni, mintha nem lenne dolgunk, vagy minden mást csinálunk a kellemetlen feladat helyett, mégis pontosan tudjuk, mi az, ami fontosabb lenne minden másnál. Az ember azonban hajlamos a megúszásra játszani, és még a legutálatosabb házimunkának is nekiállni inkább, mint hogy szembesülnie kelljen a nagy feladattal.

Mentálisan nehezítjük meg saját helyzetünket, ugyanis ahogy húzzuk az időt, úgy lesz egyre kevesebb belőle. Amikor ráeszmélünk arra, hogy már igencsak közel van a vizsga időpontja, pánikszerűen kezdünk el kapkodni, és hirtelen nem tudjuk, hol kezdjük, annyira ránk nehezedik a teendők súlya

TIPP: Előfizetéses szótárcsomag használatával már ma elkezdheted gyarapítani a szókincsed. Így sosem fogsz unatkozni még utazás közben sem, hiszen nyelvtudásod csiszolásával mindig hasznosan töltheted az időd!

Így készülj fel az év eleji nyelvvizsgára!

Év végén hajlamosak vagyunk mindent elengedni, hiszen jönnek az ünnepek, megérdemeljük a lazítást. Elérkezik a január, amikor már nem menthetjük fel magunkat a karácsony és a szilveszter miatt. Pontosan ilyenkor van szükség arra, hogy mindent beleadjunk!

Ugyan általában a rövidtávú memória csodákra képes, egy nyelvvizsgán nem biztos, hogy erre kellene apellálni, hiszen csak részinformációink vannak arról, hogy milyen feladattípusok várhatóak. De hogy pontosan mivel kell készülnünk, azt nem tudjuk.

Íme, a leghatékonyabb tippek arra az esetre, ha sürget az idő:

1.      Felejtsd el a szinkronos filmeket!

Egy időre felejtsük el a szinkronizált filmeket, ugyanis rengeteget tud segíteni, ha eredeti nyelven és felirattal nézzük kedvenceinket. Külön segít, ha olyat választunk, amit jól ismerünk, így akár új szavakat is megtanulhatunk, hiszen tudjuk, hogy magyarul mi hangzott el az adott pontnál. Ilyen esetben sem árt ellenőrizni ezeket a szavakat egy előfizetéses szótárcsomaggal. Ha emelni szeretnénk a tétet, vegyük le a feliratot, de ha igazán bátrak vagyunk, akkor felirat nélkül nézzünk olyan filmet, amit még nem láttunk! Ezzel a módszerrel tesztelhetjük, hogy egy ismeretlen szövegből mennyit értünk csupán hallás után. Ha rajzfilmekkel próbálkozunk, segíthetünk magunkon, ugyanis a gyerekeknek készült alkotásoknak jellemzően könnyebb a nyelvezete.

2.    Merülj álomba hangoskönyvekkel!

Nagyon fontos, hogy egy nyelvvizsga előtt a nyelvvel együtt, szinte benne éljünk. A videómegosztó oldalaknak hála rengeteg hangoskönyv közül választhatunk, nemcsak angol, hanem számtalan más nyelven os. Vannak köztük mesék, szépirodalmi művek, de akár krimik és horrorok is, úgyhogy mindenki megtalálhatja a kedvére valót. Ha este, az ágyban hallgatjuk, nem az a cél, hogy mindent megértsünk, hanem az, hogy a fülünkben csengjen a nyelv, a szavak és a dallam. Arra azért ügyeljünk, hogy ne ,,akadjon a szalag”, és ne azt hajtogassuk másnap, hogy ,,omelette du fromage”!

3.    Bátran beszélj magadban!

Ha a beszéd a kényes pont, akkor ne szégyelljünk magunkban vagy akár magunknak beszélni! Reggeli készítése közben mondjuk hangosan a tanult nyelven, hogy éppen mit csinálunk: ,,most kinyitom a szekrényt, kiveszem a tányért, ezután pedig felvágom a kenyeret, amit tegnap vettem”. Ha kreatívak vagyunk, bármilyen igeidővel gyakorolhatunk. Ha megyünk az utcán, fordítsuk magunknak, amit látunk: egy nő kutyát sétáltat, esernyővel a kezében; a gyerekek játszanak a piros labdával a téren. Ha a számok jelentik a legnagyobb mumust, a sétánk alatt látott rendszámokat mondjuk el az adott nyelven. Ezek a gyakorlatok segítenek a rögtönzésben és abban is, hogy agyunk az adott nyelven keresse a szükséges szavakat.

4.    Lazíts tanulva!

Ha van olyan barátunk vagy ismerősünk, aki szintén azt a nyelvet tanulja vagy tudja, amit mi, akkor közös programok szervezésével is lehet gyakorolni! Akár egy baráti csevej, egy kávézás, városnézés vagy társasjátékozás is feldobható úgy, hogy nem szabad magyarul megszólalni. Saját gyártású társasjátékokkal is segíthetünk magunkon: Activity-hez mi magunk írjuk fel az idegen nyelvű szavakat, így nem csak találgatáskor, de a szavak körülírásakor is javíthatunk készségeinken. Azért jó, ha kéznél van egy szótár arra az esetre, ha nem értenénk, mi az aktuális feladvány!

5.    Tanulj ap(p)ránként!

Ma már több számítógépes- és telefonos applikáció rendelkezésre áll, hogy akár a nyelvtant gyakoroljuk, akár a szókincsünket fejlesszük. Vannak kifejezetten szótanulós rendszerek, amik különböző témakörökben gyakoroltatják a kifejezéseket, míg másokkal egész mondatokat fordíthatunk. Ugyan nem applikációhoz kötött, de ma már az sem nagy feladat, hogy olyan külföldi ismerőst találjunk, aki szívesen levelezik velünk, hiszen az mindenkinek jólesik, ha egy idegen kultúra szülötte próbálja elsajátítani a nyelvét.

Miért kezdd el már ma?

Sajnos az az általános tapasztalat, hogy minél inkább halogatunk, annál inkább megnehezítjük a dolgunkat, ám ha már csak pár hét van a nyelvvizsgáig, nincs választásunk: el kell kezdenünk a felkészülést! Amint megtesszük az első lépést, rájövünk, hogy nem is olyan ördögtől való a dolog, és egyre könnyebben belesimulunk a napi gyakorlásba. Annál is inkább, mert előttünk lebeg a cél, hogy ha sikeresen vesszük az akadályt, nemsokára meglesz a hőn áhított nyelvvizsgánk.

Ugyan vizsgahelyzetben nehéz nem izgulni, de ha mindent megtettünk a sikerért, akkor próbáljunk meg nyugodtan nekikezdeni a feladatoknak, és bízzunk magunkban! Tény, hogy egy sikeres vizsga nemcsak rajtunk, hanem a szerencsén is múlik, ugyanis fontos, hogy olyan feladatokat kapjunk, amelyeknek szókincse nem teljesen idegen számunkra. Ezt a részét azonban nem tudjuk szabályozni, így ha mindenáron izgulni szeretnénk, csak amiatt tegyük, amire befolyásunk van, a többit pedig bízzuk a jó sorsunkra!

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos mérések szerint a BudaPestkörnyéke.hu hírportált a forgalmas napokon 340.000 ember olvassa!