A következő napokban várható hőség miatt szombat reggeltől szerda este 18 óráig életbe lépett a „vörös kód”, ami kötelezővé teszi valamennyi szociális intézmény számára a hajléktalan vagy bajba jutott emberek befogadását – jelentette be a Belügyminisztérium (BM) gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára szombaton sajtótájékoztatón, Budapesten.

Rendkívüli

Az elmúlt rövid időszakban már kétszer kellett országosan elrendelni a „vörös kódot”, ami az elmúlt években nem fordult elő – hangsúlyozta Fülöp Attila. A „vörös kód” egy speciális eljárásrend, amely szerint minden szociális intézménynek meg kell nyitnia kapuját, ha a regionális diszpécserszolgálat utcán bajba került, magán segíteni nem tudó embert irányít oda – magyarázta az államtitkár. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Mindenki vigyázzon magára

A „vörös kód” a szociális intézményekre vonatkozó intézkedéseken túl figyelmeztetés a társadalomnak is – mondta az államtitkár, kérve mindenkit, hogy vigyázzon magára, és emellett, ha az utcán bajba került hajléktalan embert lát, akkor azt jelezze a regionális diszpécserszolgálatnak.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Rengeteg jelzés

Az államtitkár elmondta, hogy az előző héten kiadott „vörös kód” jelzés alatt a diszpécserszolgálatok összesen három tucat jelzést kaptak, ebből nyolc esetben volt szükség bajba jutott emberek elszállásolására.

Forró napok

Az Időkép előrejelzése szerint egyébként még jó pár napig velünk marad a durva kánikula. Mint írják szombaton szinte zavartalan lesz a napsütés, esni nem fog. A déli, délkeleti szél a Dunántúl északi felén élénkülhet fel, erős széllökés néhol északnyugaton lehet. Délután 30 és 35 fok között alakul a csúcshőmérséklet.

38 fok

Vasárnap is marad a napos idő, de az északi-északnyugati tájakon erőteljesebb lehet a gomolyfelhő-képződés. Az északnyugati határ közelében késő délután néhol zápor, zivatar előfordulhat. A Dunántúlon és a középső tájakon feltámad a délies szél, amely délután a Dunántúlon északnyugatira fordul. Hajnalban 15-23 fokra, napközben viszont 32-38 fokos kánikulára készülhetünk.

Vasárnapra az egész országra figyelmeztetést adtak ki:

Trópusi éjszakák jönnek

Hétfőn aztán egy újabb front érkezhet, elszórtan hozhat záport, zivatart az északi, északnyugati tájakra. Az északias szél megélénkül, helyenként megerősödik. Zivatarok környezetében azonban viharos széllökések is lehetnek. Ennek ellenére viszont trópusi éjszakák jönnek, sok helyen alakulnak 20 fok fölött a minimumok. Délután pedig 31-39 fokos forróságra készülhetünk, délen lesz a legmelegebb.

Lehet vihar, de…

Kedden a napos, gomolyfelhős időben csak néhol fordulhat elő zápor, esetleg zivatar. Az északnyugati-északi szél többfelé lehet élénk. Napközben 30-35 fok valószínű. Szerdán a megnövekvő gomolyfelhőkből már nagyobb eséllyel alakulhatnak ki elszórt záporok, zivatarok. A szelet zivatarok környezetében erős, viharos lökések kísérhetik. A csúcshőmérséklet 28 és 37 fok között alakulhat. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Illusztráció