A fogak ápolása során sokan tudatosan és öntudatlanul is számos apró hibát követnek el, amelyek nagy hatással vannak a szájüregük egészségére. Fontos, hogy tisztában legyél velük, és kezdj el jó szokásokat kialakítani, amelyeket később hálás leszel magadnak. Összefoglaltuk a három leggyakoribb fogápolási hibát, és tippeket is adunk, hogyan előzheti meg őket.

Túlságosan sietünk a fogmosással

Míg a fürdésre könnyebben tudunk elegendő időt szakítani, addig a fogmosásnál túlságosan sietünk. Gondoljunk csak bele, hányan tesznek illatgyertyát a kád mellé, és időről időre átadják magukat egy tucatnyi percig tartó relaxáló fürdőnek. Ezzel szemben a legtöbb ember legfeljebb egy percet tölt fogmosással, ami egyszerűen nem elég. 

Amellett, hogy a fogmosás technikája rendkívül fontos a fogak állapota szempontjából, magára a fogmosásra is legalább három percet kellene szánni. Ne siessünk tehát, és mindig hagyjunk elég időt a fogainkra.

A régi asszonyok tanácsához való ragaszkodás káros

Biztos, hogy te is találkoztál már néhány öregasszony-mondával. Némelyik „garantáltan” segít a fogfájáson, némelyik állítólag helyettesíti a fogkrémet, mások pedig gyorsan és olcsón fehérítik a fogakat. Ami még rosszabb, néhány tanács egyenesen veszélyes. Ilyen például az a tipp, hogy szódabikarbónával vagy citromlével mossunk fogat. Ez nagyon gyorsan tönkreteszi a fogzománcot, ami fogérzékenységhez vagy egyenesen fogfájáshoz vezet. Mindig csak olyan fogkrémeket és termékeket használjon, amelyeket erre a célra terveztek. Bár a fogfehérítő fogkrém drágább, mint a szódabikarbóna, biztonságos a fogak számára, és meg is van a kívánt hatása. 

Rossz fogkrém használata

Bizonyára ismeri a fogkrémreklámokból a népszerű mondatot: „10-ből 9 fogorvos ajánlja”. De tudtad, hogy messze nem minden reklámozott fogkrém megfelelő a fogaidnak? A lényeg, hogy az összetevők alapján válasszon. A fogkrém fluoridtartalma maximum 1500 ppm lehet, ha ennél több, akkor fennáll az úgynevezett fluorózis kialakulásának veszélye, ami fehér foltokban nyilvánul meg a fogzománcon. A szilárd részecskéket tartalmazó fogkrémek, amelyek csiszoló hatásúak, szintén nem megfelelőek.

Ez a cikk szponzorált tartalom, megrendelő a fogfeherito-matrica.com oldalt működtető cég. Az auditált mérések szerint havonta átlagosan 12 millió alkalommal kattintják az olvasóink Like Company Kft hírportáljait. A támogatott cikkek sokáig címlapon vannak, így a partnereink reklámjait tényleg nagyon sokan látják, ezért hatásosak.