Milliókkal emelkedik a magyar paralimpiai érmesek és helyezettek állami jutalma, jelentették be vasárnap a bizottság rendkívüli sajtótájékoztatóján. Az anyagi elismeréseket jelentősen növelték, és egészen a 8. helyezettig kitolták a díjazást.

Emelték a jutalmakat

Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) elnöke vasárnapi sajtótájékoztatón jelentette be, hogy szervezetük javaslatát elfogadta a kormány, így jelentősen megnövelték a jól szereplő paralimpikonok anyagi elismerését. Az első helyezettek díjazását több millió forinttal növelték meg. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva érheted el.

Milliós jutalmak

A döntés értelmében az aranyért járó eddigi 17,5 milliós díjat 25 millióra, az ezüstért járót pedig 12,5 millióról 17,85 millióra emelték. A bronzérmesek mostantól 14,25 millió forintos díjazásra számíthatnak, és egészen a 8. helyezettig (1,4 millió forint) járni fog az elismerés.

Más versenyzőknek jár a jutalom

A szakember kiemelte, hogy ezzel 43 százalékos emelést értek el, ami szerinte a kormány sportolók iránti megbecsülését mutatja. Felhívta a figyelmet, hogy a szabályozás azokat a sportolókat is érinti, akik a Szervátültetettek Világjátékán, a Siketlimpián vagy a Speciális Olimpia Világjátékokon érnek el helyezéseket, mivelhogy ezeknek az értéke a paralimpiai jutalomhoz kötött.

Elismerik a kiemelkedő teljesítményt

Szabó László szerint a döntést többféleképpen lehet értelmezni, de szerinte a legfontosabb, hogy a parasportolók, a magyar fogyatékos sportolók megkapják a teljesítményükért járó elismerést.

Nekik is jár az elismerés

Szabó László szerint a döntést többféleképpen lehet értelmezni, de szerinte a legfontosabb, hogy a parasportolók, a magyar fogyatékos sportolók megkapják a teljesítményükért járó elismerést. “Ez a döntés tehát köszönetnyilvánítás a magyar fogyatékos sport históriájának is” – fogalmazott.

Ez is érdekelhet

Lesz paralimpia?

A MPB elnöke arról is beszélt, hogy pénteken tartottak videókonferenciát az Európai Paralimpiai Bizottság szervezésében, ahol elhangzott, hogy Tokió és a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság úgy készül, hogy az olimpia mellett lesz paralimpia is. Szabó ehhez azt is hozzátette, hogy nagyon komolyan szervezik az olimpiák biztonságos lebonyolítását: “Az MPB felkészült erre a helyzetre, és minden előírásnak eleget fogunk tenni” – mondta.

Történelmi magasságok

A vasárnapi sajtótájékoztatón részt vett Deutsch Tamás, az MPB alelnöke is, aki szerint ezzel a döntéssel történelmi magasságokba emelkedik a fogyatékos sportolók eredményeik után járó jutalom összege.

Győztesekké váltak

“Évek óta lelkesen mondják el a sportolók, az őket felkészítő edzők, a Magyar Paralimpiai Bizottság Köztestület vezetői azt a jelmondatot, amely szépen összefoglalja a hitvallásunkat, nevezetesen, hogy “Fogyatékosnak lenni nem jelenti azt, hogy vesztesnek lenni” – mondta Deutsch, aki hozzátette, a vasárnapi nappal győztessé váltak a parasportolók. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva érheted el.

Kiemelt kép: Illusztráció – Forrás: Pixabay