Szombaton és vasárnap reggel 7:00-kor a Hősök teréről indulnak az atlétikai világbajnokság maraton versenyszámai. Hőség lesz a hétvégén, ezért a szervezők, akárcsak a Nemzeti Atlétikai Központban, a maraton útvonalán is gondoskodnak megfelelő mennyiségű vízről a szurkolók számára is. Összeállításunkban látványos grafikán mutatjuk be a 42 kilométeres futás útvonalát és azt is megtudhatják, hogy lesznek útlezárások a hétvégén.

A maratoni versenyek következnek

Augusztus 26-27-én utolsó két versenynapjához érkezik az atlétikai világbajnokság, a Nemzeti Atlétikai Központban tömött lelátók előtt zajló versenyszámok mellett a Hősök teréről szombaton reggel 7:00-kor startol a női, majd másnap, vasárnap 7:00-kor a férfi maratonfutás. Budapest legszebb turisztikai látványosságait érinti a maraton útvonala: a Hősök teréről indul és az Andrássy úton, a Bajcsy-Zsilinszky úton, a Lánchídon és az Alagúton keresztül egészen a Várkert Bazárig vezet, majd fordul vissza kiindulópontja, a Hősök Tere felé – ezt a 10 kilométeres kört négyszer teljesítik a versenyzők. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Sosem látott lehetőség

A vb sosem látott lehetőséget hoz Magyarország és a főváros számára: a helyszínen több százezren, a tv készülékek előtt ülve pedig világszerte több mint egymilliárdan látják a versenyeket, köztük a maraton helyszínét, Budapest csodálatos városképét és turisztikai látványosságait. 

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Kábelkamera-rendszer az égben

980 méter hosszan a Hősök tere és a Kodály körönd között a magasban futó kábelkamera-rendszer a város további panorámáját is megmutatja a nézőknek, akik az eddigi összesített nézettségi adatok szerint várhatóan többen fogják figyelemmel kísérni a budapesti vb-t, mint amennyien a 2017-es londoni atlétikai világbajnokságot nézték.

Fesztiváli hangulat

A maraton igazi fesztiválhangulatot varázsol a városba, a szervezők a versenyek útvonalán szurkolói pontokat építettek, amelyeken ismert zenészek, zenekarok adnak koncerteket. Augusztus 26-án, a női maraton reggelén a Follow the Violin fellépése alapozza majd meg a hangulatot, míg másnap, a férfiak versenye előtt a Szakács Gergő Akusztik zenél, de játszik még a Magyar Honvédség zenekara és az útvonalon olyan sztárok is fellépnek, mint Miklósa Erika.

A nézőkről is gondoskodnak

Az elmúlt napok rekkenő hősége és a hétvégén várható kánikula miatt a szervezőbizottság a Nemzeti Atlétikai Központban már megszokott módon az utcai versenyek alatt is gondoskodik a nézők megfelelő víz-utánpótlásáról. A szurkolók térítésmentesen kapnak palackozott vizet a szurkolói pontokon, a szervezők mindenkit arra buzdítanak, hogy éljenek is ezzel a lehetőséggel – tájékoztatott a szervezőbizottság.

Hősök Futása

Vasárnap a férfi versenyszám után a maraton útvonalán indul a Hősök Futása, amelyen bárki részt vehet, aki előzetesen regisztrált. A hőség miatt itt is rendkívüli intézkedéseket hozott a szervezőbizottság. Minden futó vizet kap a rajtnál és az útvonal mellett is megsokszorozzák a frissítőpontok kapacitását. A Hősök futása vasárnap lesz a férfi maraton után. 11.00 órakor indul a 10 km-es és 13.00 órakor a 2023 méteres táv.

Átalakul a közlekedés!

Az atlétikai vb utcai versenyei alaposan alakítják a város közlekedését. Augusztus 26-án reggel, valamint augusztus 27-én reggel és délelőtt teljes útzár és parkolási tilalom lesz, a megelőző napokban pedig zajjal és átmeneti forgalmirend-változással jár a felkészülés. Az atlétikai világbajnokság maraton versenyeihez kapcsolódó útlezárásokról és korlátozásokról a lezarasok.atletikaivilagbajnoksag.hu weboldalon, valamint a BKK elérhetőségein lehet tájékozódni. 

Ahol nem lehet majd autózni

Augusztus 26-án, szombaton hajnali 4 órától várhatóan 11 óráig, valamint augusztus 27-én, vasárnap hajnali 4 órától várhatóan 12:30-ig a futópálya útvonalát lezárják. A Hősök tere–Andrássy út–Bajcsy-Zsilinszky út–József Attila utca–Széchényi István tér–Lánchíd–Clark Ádám tér–Alagút–Attila utca–Apród utca–Lánchíd utca–Clark Ádám tér–Lánchíd–Széchényi István tér–József Attila utca–Andrássy út–Hősök tere útvonal zárása idején a keresztirányú gyalogos forgalmat a nagyobb csomópontoknál átengedik. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

A maratonfutás útvonala

https://youtube.com/watch?v=sydlm3xhk5w%3Fsi%3DL3nN08zoTKIpjaXL

Kiemelt kép: a Hősök terén is várják az érdeklődőket. Fotó: Budapest 2023 NZrt.