A WHO vizsgálatai azt mutatják, hogy a Pfizer és az AstraZeneca vakcinái is hatékonyak a koronavírus indiai variánsával szemben. Müller Cecília korábban még azt mondta, Magyarországon még nem jelent meg az indiai mutáns, azonban a mutáció gyorsabban terjed, mint más változatok.

Két vakcina is jó ellene

A Pfizer és az AstraZeneca oltásai is hatékonyak a koronavírus indiai mutációjával szemben, írja a Telex a Guardian alapján.

Gyorsan terjed

A WHO vizsgálatai szerint a B.1.617 jelű indiai variáns sokkal gyorsabban terjed, mint a koronavírus más változatai. Ugyanakkor Müller Cecília az operatív törzs május 20-i tájékoztatóján azt mondta, az indai variáns még nem jelent meg Magyarországon. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Mindkét oltás hatékony

A friss, április 5. és május 16. között végzett kutatás szerint két héttel a második adag oltás beadása után a Pfizer 88 százalékos hatékonyságot mutatott az indiai variánssal szemben, míg a 2020 decemberben felfedezett B.1.1.7-ként is ismert Kent-variáns ellen 93%-ot. Az AstraZeneca 60 százalékos hatékonyságot mutatott, a Kent-változat ellen pedig 66 százalékot.

Ezért van különbség

A két vakcina hatékonysága között azért van különbség, mert az AstraZeneca második adagját később adják be, mint a Pfizerét, így több időbe telik, míg eléri a vírus elleni védelmet. Az is kiderült, hogy mindkét vakcina esetében, hogy három héttel az első adag beadása után már 33%-ban véd az indiai változat ellen.

Így végezték a kutatást

A Public Health England (PHE) tanulmányát összes korcsoportra kiterjedő mintán végezték, 1054 emberen, akik az indiai variánssal fertőződtek meg.

Gyerekeket oltana a Moderna

Az amerikai Moderna hamarosan kérni fogja a koronavírus elleni vakcinája engedélyezését a 12-17 éves korosztálynak az Európai Gyógyszerügynökségtől (EMA) – írja az MTI a francia Journal du dimanche cikke alapján.

Augusztusig oltanának

A lapnak a cég vezetője, Stephane Bancel elárulta, hogy a Moderna június elején nyújtja be a kérelmét. Szerinte az lenne a legjobb, ha ezt a korosztályt sikerülne beoltani még az iskolaév kezdete előtt, augusztus végéig, hogy biztosan el lehessen kerülni a koronavírus negyedik hullámát Európában.

Pfizer is oltaná a fiatalokat

Az EMA-nál a Pfizer-BioNTech vakcinájának a vizsgálata is már május eleje óta zajlik a 12-15 évesek körében. Az amerikai-német páros április legvégén adta be kérelmét, hogy a fiatalokat is beoltaná.

16-18 évesek már kapják

Az Egyesült Államokban a 12-15 éves korosztály is megkapta már az engedélyt az oltásra. Az európai engedély akár már május végén megszülethet, a 16-16 évesek pedig már meg is kaphatják a vakcinát. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: Oltás – Forrás: MTI/Vasvári Tamás