Több mint négy év után született ítélet Halgas Tibor ügyében. A balesetet okozó taxis nem jogerősen két év fogházbüntetést kapott, amelyet jórészt már letöltött előzetesben. Bár az elkövető vérében jelentős mennyiségű kokainmaradványt találtak, Zacher Gábor perdöntő szakvéleménye alapján a bíróság úgy találta, hogy a tragédia pillanatában már nem volt kokain hatása alatt, ezért enyhébb büntetést kapott. A férfi korábban már egyszer megszökött, ennek ellenére kiengedték az előzetesből.

A Ferihegyi úton történt a baleset

2020. február 4-én egy edzésről tartott haza családjához a Ferencváros volt labdarúgója, a Pilisi LK  edzője. Az egyik szemben haladó autóban H. Szilveszter ült, aki a Főtaxi cégcsoportba tartozó MB Elit Taxi járművét vezette taxisofőrként a ferihegyi repülőtérre vezető úton. H. Szilveszter a megengedett sebességet csaknem kétszeresével túllépve belement egy váratlan előzésbe, a vele szemben szabályosan közlekedő autó sofőrjének esélye sem volt a baleset elkerülésére.

A helyszínen meghalt

A frontális karambolban Halgas Tibor Mazdája a szalagkorlát külső részén az oldalára borult. A tűzoltók drótkötelek segítségével stabilizálták a felborult kocsit, majd feszítővágókkal kiemelték a roncsból a focistát, de már nem lehetett megmenteni az életét. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Halgas Tibor, a baleset halálos áldozata

Forrás: Facebook

Kokaint fogyasztott

H. Szilveszter ellen halált okozó, bódult állapotban elkövetett járművezetés bűntette miatt indult eljárás, ugyanis mind a rendőri intézekedés során alkalmazott gyorsteszt, mind a későbbi vérvizsgálat azt igazolta, hogy kokaint fogyasztott, mielőtt autóba ült.

40 szabálysértése volt

A sofőr ellen korábban már több mint negyven közlekedési szabálysértés, többek közt ittas vezetés miatt folyt eljárás, és néhány hónappal a tragédia előtt bevonták a jogosítványát is, eltiltották az autóvezetéstől.

Külföldre szökött

A taxisofőr H. házi őrizetét 2020-ben feloldotta a bíróság, és ekkor külföldre szökött, majd Németországban találták meg, amikor szintén egy közlekedési szabálysértés miatt igazoltatta egy rendőr. A mai tárgyalás idején még előzetes letartóztatásban van. Az áldozat özvegye, Köves Alexandra a 24.hu-nak még februárban azt nyilatkozta: érthetetlennek és felháborítónak tartja, hogy az ügyben négy évig nem született ítélet, és ez a gyászoló családra is komoly lelki terhet ró. Halgas kislánya háromesztendős volt, amikor a sportoló elhunyt.

Zacher Gábor szakértett

Kedden, a Budapesti 18. és 19. Kerületi Bíróságon Zacher Gábort hallgatták meg. A toxikológiai szakértő kifejtette, hogy a baleset után négy órával történt mintavétel, amely egyértelműen  kokain bomlástermékét mutatta ki. Azt mondta, hogy legfeljebb négy óra, amíg hat a szer, bár annak nyomai még egy héttel a használat után is a szervezetben vannak. Zacher szerint az ütközés pillanatában már nem befolyásolta a sofőr reakcióidejét és döntését a kokainozás, a bomlástermékek mennyisége alapján ugyanis körülbelül 16 órával a baleset előtt fogyaszthatott a kábítószerből a taxis. 

Az ügyész nem értett egyet Zacherrel

A 24.hu szerint, az ügyész nem értett egyet az ismert toxikológus véleményével, azt mondta, hogy a nemzetközi szakértői gyakorlat szerint az autó vezetőjének bódult állapota alaposan feltételezhető a bomlástermék mennyisége alapján.

Megszólalt a taxis

Az utolsó szó jogán H. Szilveszter ezt mondta: „száz szó is kevés lenne kifejezni, hogy mennyire sajnálom, amit tettem. Kár, hogy nem lehet ezt már megváltoztatni, de ha vissza lehetne forgatni az időt, másként cselekednék”.

2 év fogház

A bíróság végül közúti baleset okozás bűntette miatt két év fogházbüntetésre ítélte a baleset okozóját. Enyhítő körülményként vették figyelembe, hogy beismerte bűnösségét. A férfit eltiltották a vezetéstől, de nem véglegesen, valamint kötelezték  1,1 millió forint bűnügyi költség megfizetésére, és azonnali hatállyal szabadábra helyezték. Az ítélet nem jogerős, mert az ügyész súlyosbításért, a minősítés fenntartásáért fellebbezett. A vádlott és védője tudomásul vette a döntést.

Halgas Tibor autója a baleset után

Forrás: MTI/Mihádák Zoltán

Nem kell bevonulnia

Ha az ítéletet helybenhagyja a másodfokú bíróság, vélhetően H. Szilveszternek akkor sem kell már fogházba vonulnia, mert az előzetes időtatartamát le kell vonni a kiszabott ítéletből. Ráadásul egy meghatározott tilalmi idő lejárta után újra vezethet.

Megdöbbent az özvegy

Halgas Tibor özvegye, az ítélet után azt mondta, egyfelől megkönnyebültnek érzi magát, hogy véget ért  az ügy, másrészt viszont megdöbbent az enyhe ítélet miatt. Szerinte ez az eredmény a következmények nélküli államot minősíti, ahol nem kell érdemben felelni egy ember életének kioltásáért. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Kiemelt kép: ez a taxi okozta a halálos balesetet – Forrás: MTi/Mihádák Zoltán