Többszöri, fokozatos áremelés után átlagosan 40 százalékkal lesznek drágábbak a főszezoni strandbelépők, mint egy éve ilyenkor. Megmutatjuk a tervezett fővárosi belépőjegy-árakat.

Csendesen indult a szezon

A strandszezon még nem kezdődött el, bár az időjárás a május elsejéhez kapcsolódó hosszú hétvégén nyárias volt, és hiába maradt el a meteorológusok által jó előre beharangozott több napos eső, a többség már nem szervezte át a programját emiatt, így csendesen indult a hónap a kültéri medencék környékén – nyilatkozta Balogh Zoltán, a Magyar Fürdőszövetség főtitkára a  Világgazdaságnak. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Fokozatosan nyitnak ki a fürdők

Fokozatosan nyitnak ki a fürdők, a kültéri, zömében termálvizes medencékben is egyre több a vendég, pünkösdre pedig már majdnem teljes kapacitással működnek majd a strand- és gyógyfürdők. A teljes fordulatszámot azonban csak a tanévzárás után, június második felében veszik fel, június 17-étől minden szolgáltatás és kültéri medence működik majd.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

40 százalékos lesz a drágulás!

A strandolás viszont nagyon drága lesz: a belépőjegyek ára több lépésben összességében 40 százalékkal drágul egy év alatt. A pandémiás helyzethez kapcsolódó rendelkezések egyike értelmében tavaly június végéig nem emelhettek árat a fürdők, amelyek kivétel nélkül éltek a július elsején megnyíló lehetőséggel, és jellemzően 20-25 százalékkal árazták át tavaly első lépésben a jegyeket.

Nem csekély a mérték

A nyár közepi általános és jelentős áremelést év végén, év elején többen megtoldották még, és vannak, ahol a főszezonra fogják. Így összességében még egy 10-15 százalékos korrekciót szinte mindenhol látni lehet majd, ezek együttesen okozzák a nem csekély mértékű árváltozásokat.

Felfelé törő árak

A strandbelépők ára 2 ezer forint fölé került az idén, Budapesten a történelmi fürdőkben pedig már 10 ezer forinthoz közelítenek az árak. A Paskálon (a strandterület május 27-től üzemel) júniustól a felnőtt belépő hétköznaponként 3 700 Ft, hétvégén 4 300 Ft. A gyerek (3-14 éves korig), nyugdíjas és diák (nappali tagozatos) belépő 3 300 Ft hétköznap, hétvégén pedig 3 700 Ft.

Árak a Palatinuson

A Palatinuson (az élménymedence és a budai gyermekmedence van nyitva, a többi medence és a csúszdák várhatóan május 27-től üzemelnek) júniustól a felnőttek 4 300 illetve 4 800 forintért strandolhatnak a gyerek (3-14 éves korig), nyugdíjas, diák (nappali tagozatos) belépő pedig 3 500 illetve 3 900 Ft (hétköznap – hétvége).

Belépők a Csillaghegyire

A Csillaghegyin (a strandterület május 27-től üzemel) szauna nélkül a felnőtt jegy 3 600 Ft hétköznap, hétvégén pedig 3 900 Ft. A gyerek, diák (nappali tagozatos) és nyugdíjas belépő pedig 2 600 illetve 3 000 Ft.

A Rómait és a Pünkösdfürdőit is választhatjuk

A Rómain (várható nyitás: június 18.) a felnőtt belépő 3 200 illetve 3 600 Ft, a gyerek (3-14 éves korig), nyugdíjas, diák (nappali tagozatos) belépő 2 800 illetve 3 100 Ft. A Pünkösdfürdőin (várható nyitás: június 24.) a többiekhez képest viszonylag olcsóbb a belépő: a felnőtt belépő 2 500 illetve 2 600 Ft, a gyerek (3-14 éves korig), nyugdíjas, diák (nappali tagozatos) belépő pedig 1 900 illetve 2 100 Ft.

Jelentős az energiafelhasználás

A BudaPestkörnyéke.hu a közelmúltban írt arról, hogy azoknak, akik várják már a nyarat és a strandszezonra készülnek, komoly kiadásokkal kell számolniuk. A jelenlegi energiaárak mellett már nem finanszírozható a fürdők működése. A strandok üzemeltetése jelentős energia felhasználását teszi szükségessé. A termálvizet szivattyúval kell felhozni, valamint folyamatosan működtetni kell a szűrő-forgató berendezéseket a medencék esetében. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: a Palatinus strand is várja majd a fürdőzni vágyókat. Fotó: archív