Március 31-én hatályba lép az az uniós szabályozás, ami tiltani fogja, hogy nullás díjszabás mellett kínálják az alkalmazásaikat a mobilszolgáltatók. Tehát az Instagram, a Facebook, a Messenger és még sok más alkalmazás fizetős lesz a tavasztól.

Vége a nullás díjszabásnak

Tavasztól minden magyarországi mobilszolgáltatónál megszűnik a nullás díjszabás egy Európai Uniós törvény miatt. Ez azt jelenti, hogy a korábban adatforgalmat nem fogyasztva használható alkalmazások, mint például a Facebook és az Instagram, a jövőben fogyasztani fogják az előfizetők mobilinternetét. Ezzel kapcsolatban sokan kaptak mostanában SMS-t is. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el. 

Minden perc megjelenik

A jövőben minden közösségi médián eltöltött percünk meg fog jelenni a hónap végi telefonszámlánkon, ha a mobilinternetünket használtuk. A döntés mögött egy Európai Uniós irányelv áll, ami a mobilszolgáltatók és applikáció fejlesztők közötti versenyt igyekszik élénkíteni.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Vége, nincs tovább

Teszik mindezt azért, mert egyes szolgáltatók úgy népszerűsítik az előfizetési, feltöltőkártyás csomagjaikat, hogy ingyenessé teszik a közösségi médiás alkalmazások használatát. Ennek vetet véget az EU döntése nyomán a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság.

Sokan kaptak SMS-t

A Telekom a fenti változásokkal kapcsolatban el is kezdte az előfizetői tájékoztatását SMS-ben, illetve az abban található linken keresztül az interneten „Változás az adatkeretet saját tartalmukkal korábban nem csökkentő alkalmazásokat érintően” címmel.

Mindenkit érint a módosítás

Ebben az olvasható, hogy a az Európai Unió szabályozásban bekövetkezett változás miatt 2023. március 1-jétől a mobil havi díjas díjcsomagjainkban elérhető, a díjcsomagokban foglalt adatmennyiséget a saját tartalmukkal nem csökkentő alkalmazások használata csökkenteni fogja az adatkeretet. A módosítás nem csak az előfizetéses ügyfeleket, hanem a feltöltőkártyásokat is érinti.

Az adatkeretet csökkenti a használat

 Ezek főként közösségi média, chat, navigáció, zenei és videó streaming alkalmazások. A Telekomnál eddig ingyen, az adatforgalom használata nélkül használtuk a Facebook, az Instagram, a Messenger, a WhatsApp, a Waze, a Spotify, a Tidal, az Apple Music, a Deezer, a TV GO és HBO Max alkalmazásokat. Márciustól ezeknek az alkalmazásoknak a használata minden esetben a mobil díjcsomagodhoz tartozó adatkeret csökkentik.

Mennyit fogyaszt?

Az alkalmazások használata nem ugyanolyan mértékben fogyasztja a mobilnetet. Egyes alkalmazások és azok egyes funkciói többet, mások kevesebb adatot fogyasztanak. Például 100 db üzenet küldése és fogadása Facebook Messengerben 10 KB-nyi adatforgalomba kerül. 1 percnyi Facebook hírfolyam olvasása 2MB, 1 perc online zenehallgatás 5,6 MB -a mi extrém minőség esetén akár 19 MB is lehet, egy perc Instagram böngészés pedig 20 MB. A GB és MB közötti váltószámok pedig a következők: 1 GB = 1024 MB; 1 MB = 1024 KB – összegezte a Ripost írása.

Váltson nagyobb csomagra vagy spóroljon

A szakemberek azt tanácsolják, hogy ha valaki úgy érzi, a jelenlegi mobiladat mennyisége kevés lesz a jövőben, az váltson nagyobb csomagra vagy töltse le az alkalmazások adatmennyiség spórolós verzióit.

Inflációkövető emelés jön

És ha ez még nem lenne elég: jön az automatikus inflációkövető emelés a telefon- és internetszolgáltatások díjainál. A Vodafone 9,39 százalékos, inflációkövető díjkorrekciójáról már értesítették az ügyfeleket, és a hírek szerint a másik három nagy szolgáltatónál is lesz emelés.

Átírták a korábbi szabályokat

A 24.hu által megkérdezett távközlési piaci szakértő szerint ez nem áremelés, hanem díjkorrekciós kiigazítás. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság nyomon követi az elektronikus hírközlési szolgáltatók Általános Szerződési Feltételek (ÁSZF) módosításait, valamint rendszeresen ellenőrzik, hogy a módosításoknál a szolgáltatók betartják-e az irányadó jogszabályokat, illetve az ÁSZF-ek tartalma az előírásokkal összhangban van-e. Ha a szolgáltató szerződésmódosítás során betartotta a vonatkozó szabályokat, és a bevezetett feltétel pontosan tartalmazza, hogy hogyan fog történni a díjak változása, akkor ez a szolgáltatói lépés nem jogszerűtlen. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el. 

Kiemelt kép: illusztráció