Noha hamarosan kezdetét veszi a nagyszabású rendezvény, s bár maga a létesítmény impozáns, környezetében azonban akadnak még tennivalók, amelyeket orvosolni kellene.

Semmitől sem zavartatva

Széles sávban nő a parlagfű a csepeli Weiss Manfréd út biciklisávja mellett, némely növény már virágzásnak indult. Mindez pár száz méterre az atlétikai stadiontól – hangzott el az RTL híradójában. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Később is tud bajt csinálni

A problémára az egyik néző hívta fel a figyelmet. Attól tart ugyanis, hogy a két hét múlva kezdődő atlétikai világbajnokság idejére a pollen teljesen beteríti a környéket. A Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület elnöke is megtekintette a növényeket. A szervezet vezetője szerint később is tudnak kárt okozni.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

A vágás sem segít

„Ez még most, ebben a helyzetben nem veszélyes (…) amikor a parlagfűből virágozni fog, ez majd körülbelül egy hónap végén fog jelentkezni, akkor viszont rendkívül érinti a betegeket” – magyarázta Juhászné Halász Judit. Hozzátette, ha a megjelenés után nem kezdik el tövestül irtani, akkor minden évben annyiszor nőhet vissza, ahányszor levágják.

Érdemes lenne átnézni a környéket

A csatorna megszólaltatott több biciklistát is, akik úgy gondolják, fontos lenne átfésülni a területet. Ha itt nem rendeznek atlétikai világbajnokságot, akkor talán célszerű lenne előtte bejárni a környéket olyannak, akinek mondjuk ez a szakmája, vagy hozzáértő, és megnézné, hogy allergia szempontból mit lehetne tenni – magyarázta egyikük.

Erős tünetek lehetnek

Eleinte nagyon tüsszögtem folyamatosan, de mióta veszek be allergiagyógyszert, azóta semmi. Sokkal jobban érzem magam – utóbbit pedig már egy másik járókelő mondta. A parlagfű pollenkoncentrációja többfelé már elérheti a tüneteket okozó közepes szintet. Ezek pedig olykor nagyon erősek is lehetnek.

Egyre több az allergiás

Magyarországon minden ötödik ember allergiás a levegőben szálló virágporra, az allergológus szerint is haladéktalanul el kellene kezdeni az irtást. „Évről évre egy kicsivel többen lesznek már az alacsony pollenkoncentrációra is érzékenyek” – magyarázta Nékám Kristóf allergológus.

Nem csak a közvetlen közelben kellene irtani

Kijelentette, amikor az irtásról beszél, akkor nem a stadion egy-kétszáz méteres, hanem kilométeres körzetére gondol. A szakértő szerint már csak azért is tisztességesen el kellene távolítani a növényeket, mivel egy kis szél is messzire viheti a polleneket.

Vaskos bírságot kaphat, aki nem irtja

A csatorna kereste a Fővárosi Önkormányzatot is hogy megtudja, tervezik-e a parlagfű irtását az említett területen, azonban az adáskezdésig nem érkezett válasz a kérdésekre. Aki hagyja, hogy elterjedjen a gyomnövény a telkén, az 15 ezertől 5 millió forintig terjedő büntetést is kaphat. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A csatorna összeállítása itt tekinthető meg

(Kiemelt képünk saját illusztráció.)