Tömeges ételmérgezés miatt szakadt félbe a Budapesti Műszaki Egyetem (BME) balatonlellei gólyatábora, az illetékes Somogy Vármegyei Kormányhivatal szerint 71-en rosszul lettek. Az élelmiszerlánc-biztonsági szakemberek megállapítása szerint a konyha üzemeltetője alapvető higiénés szabályokat szegett meg, ezért a konyha működését a járási hivatal azonnali hatállyal felfüggesztette

71 ember lett rosszul

A Marcali Járási Hivatalhoz érkezett a bejelentés, hogy a BME lellei üdülőjében gólyatáborozók közül 71-en rosszul lettek, puffadásra, hasi görcsökre és hasmenésre panaszkodtak, közülük két személyt kórházba kellett szállítani. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Ugyanazt fogyasztották

A járási hivatal népegészségügyi és élelmiszerlánc-biztonsági szakemberei azonnal megkezdték az eset kivizsgálását. Az érintettek elmondása szerint mindannyian ugyanazt az ételt fogyasztották.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Értékelik a mintákat

A kormányhivatal szakemberei ételmintát, felülettisztasági mintát és székletmintát küldtek el további laborvizsgálatra, ezek kiértékelése folyamatban van.

Alapvető szabályokat szegtek meg

Az élelmiszerlánc-biztonsági szakemberek megállapítása szerint a konyha üzemeltetője alapvető higiénés szabályokat szegett meg, ezért a konyha működését a járási hivatal azonnali hatállyal felfüggesztette – számolt be róla az RTL Híradó.

Siklóson vásárolt

Ahogy írtunk róla, vélhetően leértékelt élelmiszer vezetett egy harkányi biztonsági őr halálához. A férfi egy siklósi áruházban dolgozott, ott vásárolt leértékelt élelmiszert, később azt fogyasztották el testvérével. 

Egyből kórházba kerültek

Állítólag mind a ketten kórházba kerültek, a biztonsági őrként dolgozó férfi életét vesztette, míg testvérét az intenzív osztályon kezelik, de nincs életveszélyes állapotban.

Nem volt baj az élelmiszerekkel?

„Igaz ez az árcsökkentett termékeikre is; a jogszabállyal összhangban nem forgalmaznak olyan terméket, amelynek lejárt a minőségbiztosítási vagy fogyaszthatósági ideje” – írta meg a lapnak a meg nem nevezett áruház.

Így döntött a rendőrség

A rendőrség akkor közigazgatási eljárás keretében indított vizsgálatot, amit azonban két hónappal később lezártak. „Az eset kapcsán bűncselekmény gyanúja nem merült fel, a haláleset körülményeit a Pécsi Rendőrkapitányság közigazgatási hatósági eljárás keretében vizsgálta, amelynek részleteiről jogszabály engedélyének hiányában további tájékoztatást nem áll módunkban adni” – válaszolta az Index megkeresésére a Baranya Vármegyei Rendőr-főkapitányság.

Ez okozhatta a mérgezést

A biztonsági őrként dolgozó Csabát többen is gyászolják az interneten. A helyiek azt írják, ők úgy tudják, leárazott grillkolbász okozhatta a bajt. A botulizmus a baktérium okozta élelmiszer mérgezések egyik legsúlyosabb formája. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: a Budapesti Műszaki Egyetem épülete. Fotó: archív