Múlt héten írtunk róla, hogy Lázár János minisztériuma vizsgálja a zéró tolerancia eltörlésének a lehetőségét. A témában most Zacher Gábor is megszólalt, a toxikológus szerint nem kellene változtatni a már bevált rendszeren.

Italozás vezetés előtt?

Ahogy írtunk róla, az Építési és Közlekedési Minisztérium foglalkozni kezdett a zéró tolerancia felülvizsgálatával. A témában az RTL Reggeli című műsorában Zacher Gábort kérdezték. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Mekkora gond?

„Én azt gondolom, hogy ezt az egészet úgy ahogy van, ki kéne dobni egyelőre a szemétbe. Mármint az ötletet. Hiszen most, ha megnézzük, Magyarországnak tényleg ez a legnagyobb problémája? Hogy a nulla toleranciáról felmegyünk 0,5-re?” – mondta a toxikológus.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Fontosabb témák is vannak

„Egy olyan országban, ahol mondjuk 20 százalék fölötti infláció van, ahol a társadalmi szakadék egyre szélesebb, pont ilyenekről kell beszélgetni? Persze, ez az érzelmi része magának a történetnek” – magyarázta.

Többen halnak meg alkohol miatt

A toxikológus hozzátette, szerinte a helyzet hasonlít ahhoz, mint amikor annak idején a dohányárukhoz hasonlóan felmerült, hogy az alkoholos italok üvegén is fel kellene tüntetni, milyen lehetséges betegségeket okozhat a fogyasztásuk. Úgy véli, utóbbit egy lobbi fúrta meg, pedig ismeretei szerint Magyarországon többen halnak meg az alkohol miatt, mint a dohányzás következtében.

Kitart a zéró tolerancia mellett

Zacher Gábor elmondta, ő kifejezetten támogatja a zéró tolerancia intézményét. Hangsúlyozta, hogy a reakcióidő már 0,5 ezrelékes véralkoholszintnél is jelentősen megnő, és az is eltérő, hogy kinek mennyi idő alatt képes lebontani a szervezete az alkoholt – írja a 24.hu.

Nehéz kiszámolni

Mint mondta, ha emelnének az értéken, az emberek közül sokan számolgatni kezdenének, mielőtt a kormányhoz ülnének, azt viszont valószínűleg kevesen tudnák pontosan kiszámítani, hány ezreléknél járnak.

Így is sokan vezetnek ittasan

Maradjunk ennél a nulltoleranciánál, ne feszegessük ezt a dolgot, mert szakmailag egyáltalán nem indokolt. Ez egy lobbitevékenység következménye – jelentette ki Zacher, aki szerint a jelenlegi rendszer jól működik, bár így is akadnak bőven balesetek, amelyeket ittas állapotban lévő sofőrök követnek el.

Így volt régen a szabály

Ahogy írtunk róla, a 2008 előtti szabályozás 0,8 ezrelékes véralkoholszintig megengedő volt, azóta viszont a rendőr nem mérlegelhet, az ittas sofőrtől a helyszínen el kell venni a jogosítványát, azt, hogy mennyi időre, a későbbi vizsgálat dönti el.

Nagy vita a kormányban

Most a kormányzaton belül is felvetődött az ittas vezetés szabályozásának újragondolása, ám a témához eltérően viszonyul a közlekedési és a belügyi tárca. A Belügyminisztérium hírlapi kacsának nevezte azt a felvetést, hogy a kormány foglalkozott volna a kérdéssel, addig Lázár János minisztériuma megerősítette, hogy áttekintik az ittas vezetéssel kapcsolatos szabályozást – írja a 24.hu.

Általános vizsgálat

A közlekedési tárca a hazai közlekedési kultúra, a közlekedési szabálykövetés növelését fontosnak tartja, ennek jegyében megkezdődött a közlekedési magatartást befolyásoló szabályok általános vizsgálata. A nemzetközi gyakorlat és szabályozás megismerése érdekében készülő felmérés érinti – a többi között – az ittas vezetéssel kapcsolatos szabályozási gyakorlatok összegyűjtését is – írták. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Zacher Gábor